terug

Plaquettes van de Bijbank van de Nederlandsche Bank, Boompjes 72-74

Verhaal

De Boompjes is in het begin van de zeventiende eeuw aangelegd. In 1613 zijn er 117 erven uitgegeven die toen hoofdzakelijk aan scheepswerven plaats boden. De lindebomen die langs het water waren geplant, verleenden hun naam aan deze nieuwe kade. De nieuwbouw van de Bijbank stond op een perceel dat ook al in 1839 bebouwd was en in 1905 nog dezelfde omvang heeft. Het voor de bijbank gesloopte pand aan de Boompjes was in handen van A.J.P.W. van der Lucht uit wiens huis nog een deur en een schouw aan het Museum van Oudheden werd geschonken. Het enige dat in de periode 1839 en bij aanvang van de bouw was veranderd, is dat naast het buurhuis in 1900 enige panden zijn gesloopt voor de aanleg van de Rederijstraat en brug.

Maria Veder, dochter van de president van de Bijbank legde op 17 maart 1906 de eerste steen voor de nieuwe huisvesting voor de Bijbank van de Nederlandsche Bank aan de Boompjes. Een jaar later werd de nieuwbouw officieel geopend door de president van de Nederlandsche Bank mr. N.P. van den Berg. Ter herinnering aan deze twee gebeurtenissen werden twee marmeren plaquettes in het gebouw aangebracht.

In de negentiende eeuw waren er al enkele pogingen ondernomen om de Bijbank van de Nederlandsche Bank in Rotterdam te vestigen. Toen koning Willem I besloot tot de oprichting van een nationale bankinstelling, gingen er in Rotterdam ook stemmen op om een bijkantoor te openen. Pas in 1865 waren voor- en tegenstanders het eens en opende de Bijbank zijn deuren in representatief pand aan de Leuvehaven westzijde; dit gebouw liep door tot aan de Schiedamschedijk dat het kantooradres was. Tot 1907 bleef de bank hier gevestigd daarna betrok de Bijbank een pand, ontworpen door J. Verheul Dzn en A. Salm G.Bzn, aan de Boompjes.

Na het bombardement van mei 1940 stonden alleen nog de muren overeind van het statige gebouw, de werkzaamheden werden weer snel opgepakt en de Bijbank vond enige tijd onderdak bij andere banken. De plaquettes bleven behouden en verhuisden mee naar de nieuwbouw aan de Boompjes dat opende in 1955. Bij de opening schonk het personeel aan de directie de portretbuste van Mr Willem Cornelis Mees, President van De Nederlandsche Bank van 1863-1884.

Omdat het moderne betalingsverkeer de Bijbank overbodig had gemaakt, werd de bank na 135 jaar in 2000 gesloten.

ReactiesVerhaal Verwant Naslag Streetview