terug

Gevelsteen met Bijenkorf, Hoogstraat (1677)

Bijenkorf, Hoogstraat

Hoogstraat

Het adresgegeven bij deze gevelsteen luidt de Hoogstraat bij het Spui, het precieze pand is niet gelokaliseerd, maar er komen maar enkele panden in aanmerking. Toen de gevelsteen in de collectie terechtkwam was er al veel getekend en geschreven over gevelstenen en gebouwen in de stad, maar deze wordt niet vermeld. Wel zijn er enkele vermeldingen bekend van een huis de Bijekorff of Biekorf in de stad; toevalligerwijs zijn deze allemaal gelegen aan de Hoogstraat, maar dan op de hoek van de Nieuwe Kerkstraat of aan het Oosteinde van de Kipstraat. Aan de Nieuwe Kerkstraat wordt in 1616 het huis De Vergulden Bijekorff genoemd. Overigens betekent de vermelding van een huisnaam niet vanzelfsprekend dat het huis een gevelsteen bezat, een uithangteken was net zo goed mogelijk.

Dat steenhouwers het wel eens moeilijk hadden met het uithakken van letters en cijfers is hier goed te zien; het lijkt wel dat het eerste cijfer zeven lastig ging en de steenhouwer pas de tweede keer een duidelijke zeven in de steen krijgt.
De bijenkorf was net als een olifant van oudsher het uithangteken van een honingmaker en of een koekenbakker; de bijenkorf om de honing voor beschuit en de olifant als vertegenwoordiger van het land van herkomst van de specerijen.

Info ReactiesVerwant Streetview