terug

Gevelsteen Van Doorens Stichting, Coolsingel (1908)

Verhaal

De tekst op de gevelsteen "van doorens stichting toegewyd aan de armoe die in stilte lydt" is afkomstig uit een gedicht van B. van Meurs, pater-dichter van de parochie van St. Ignatius aan de Westzeedijk. De initialen B M op de gevelsteen zullen ook wel naar hem verwijzen.

Van Dooren´s Vrouwengesticht

De katholieke Maria Catharina van Dooren (1766-1832) was een zeer welgestelde dame die in haar 112 bladen tellende testament bepaalde, dat het grootste deel van haar bezit na haar dood moest worden besteed aan de armen. Na haar dood werd een stichting opgericht met als doel te werken aan "chariteit en weldadigheid"; geld werd er niet gegeven. De stichting was gevestigd in het oude woonhuis van M.C. van Dooren aan de Korte Hoogstraat 5. In 1843 werd dit huis uitgebreid met bijgebouwen en een poort aan de stadsvest. In 1899 kwam er nog een tweede aanbouw. Kennelijk voldeed dit niet en kreeg de architect J. van Gils opdracht om in de tuin van het oude huis een nieuw stichthuis te bouwen dat uitkwam aan de Coolvest. Het pand met een natuurstenen gevel, en voorzien van uitbundig beeldhouwwerk van de hand van (atelier) L.F. Edema van der Tuuk, is gebouwd in 1907 en een jaar later in gebruik genomen.

De Coolvest maakte deel uit van de grachten die in 1358 om de stad zijn gegraven. De vest werd genoemd naar het ambacht Cool dat door de aanleg van de gracht buiten de stad kwam te liggen. De vest, ook wel singel genoemd, werd in de periode 1913-1922 gedempt.

In mei 1940 werd het pand niet direct getroffen door het bombardement, wel ondervindt het brandschade. Ten gevolge hiervan verbleven het bestuur en de stichtvrouwen op verschillende adressen in Rotterdam. In 1949 betrokken zij een pand aan de Oudedijk 21 waarin zij ook de gevelsteen lieten aanbrengen. In 1974 fuseerde de stichting met de C.A.E. van Lede Stichting en de Maria Carolina Blankenheym Stichting. Bij verlaten van het pand aan Oudedijk is de steen in 1980 aan het Museum Rotterdam geschonken.

ReactiesVerhaal Mensen Verwant Naslag Streetview