terug

Winkel van Jungerhans, Binnenwegplein

Winkel Jungerhans

De Naamlooze Vennootschap A. Jungerhans in huishoudelijke artikelen, serviezen, porselein en glaswerk, kookgerei en geschenken werd in 1882 opgericht en werd 125 jaar later, in de zomer van 2007, opgeheven. De winkel stond zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog bekend als een dure, deftige en goede winkel, onder meer met een goede service voor bruidslijsten.

Van 1884 tot 1894 lag de winkel van Jungerhans op de Hoogstraat 372, toen dé winkelstraat van Rotterdam. Daarna verhuisde de winkel voor een tijd naar het Hang en van 1899 tot 1907 was Jungerhans gevestigd aan de Leuvehaven (nr. 1-5). In 1908 kreeg Jungerhans zijn definitieve locatie aan Coolsingel 66, westzijde, ter hoogte van het Calandmonument. In 1921 ging Jungerhans in een nieuw gebouw op hetzelfde adres van start. De ingang van het nieuwe winkelpand had een zeer chique uitstraling. Het winkelpand Coolsingel 66 ging bij het bombardement verloren. Jungerhans opende vier weken later een noodwinkel aan de Binnenweg 121 en kort daarna een tweede noodwinkel in het winkelcentrum 'Dijkzight´ aan de Mathenesserlaan. Het duurde tot 1953 voordat Jungerhans een nieuwe winkel in het centrum had. Het ontwerp was van het architectenbureau van de gebroeders Kraaijvanger. Het helder gelijnde hoekpand was een blikvanger. Ook het interieur voldeed aan wat het Rotterdamse publiek van Jungerhans verwachtte.

Toen de uit Pruisen afkomstige Anton Jungerhans in 1882 begon met een 'winkel in galanteriën' zal hij niet hebben voorzien dat zijn zaak een begrip zou worden in Rotterdam. Galanterieën staan in Van Dale treffend gedefinieerd als 'sierlijke snuisterijen, veelal met de bijgedachte van goedkoopheid en geringe kunstwaarde' -maar goedkoop is bepaald niet de reputatie van Jungerhans.

Jungerhans: dat was sinds 1921 de hoog oprijzende, naar toenmalige standaarden grote en luxueuze winkel aan de Coolsingel, waar je serviezen van Wedgwood of Villeroy & Boch kon kopen, of de nieuwste kunstnijverheidsproducten uit eigen land, zoals art-deco keramiek uit Gouda of glaswerk naar ontwerp van Copier. En ook kon je er uitgesproken modern kookgerei vinden. Het opvallende winkelpand, een van de vroegste ontwerpen van de gebroeders Kraaijvanger, ging verloren bij het bombardement van mei 1940, maar al in 1942 opende Jungerhans een noodwinkel aan de Mathenesserlaan.

In 1953 kwam Jungerhans terug in het centrum, vlakbij de nieuwe Lijnbaan en de vooroorlogse locatie aan de Coolsingel. Het moderne, strakke pand aan het Binnenwegplein was in de eerste plaats een symbool van wederopbouw en optimisme. Juist omdat Jungerhans niet goedkoop was, waren Rotterdammers er trots op. In de stad van handen uit de mouwen, kon een winkel in dure, deftige en vooral ook overbodige dingen op een ruim publiek rekenen. Dat zei wat over de toenemende welvaart van Rotterdam.

Net zoals voor de oorlog, was Jungerhans de zaak waar veel bruidsparen naar toe gingen voor deskundig advies over uitzet en bruidslijst. In overleg met een van de personeelsleden zochten zij servies, bestek, glaswerk, tafellinnen en andere nuttige en onnuttige zaken uit en die werden, soms per onderdeel, op een lijst gezet. Wie aan het bruidspaar een cadeau wilde geven dat zeker in de smaak zou vallen, kon bij Jungerhans de lijst opvragen en een van de begeerde stukken kopen. Voor de winkel was het natuurlijk prachtig zaken doen. Verwanten en vrienden, vaak van ver buiten Rotterdam, kwamen zo bij Jungerhans en er was een grote kans dat de bruid klant zou blijven bij Jungerhans, al was het maar voor vervanging en aanvulling.
Die tijden zijn voorbij. Als mensen nu na jaren samenwonen eindelijk trouwen, hebben ze het nodige voor hun huishouden vaak al in hun bezit. Ook hechten mensen steeds minder aan een fraai gedekte tafel en een huis vol 'sierlijke snuisterijen'. Een bijzonder designstuk willen sommige nog wel kopen, maar daarvoor moest je niet bij Jungerhans zijn. En sinds augustus 2007 kan niemand meer bij Jungerhans terecht. Jungerhans schonk toen een glas-in-lood raam dat sinds de opening van de winkel in 1953 de entresol had gesierd; gemaakt door een Rotterdamse glazenier, toont het raam het vooroorlogse pand van Jungerhans aan de Coolsingel.

Tekst Nora Schadee

Info ReactiesVerwant Naslag Streetview