terug

Parklaanflat

Parkstraat 2, Rotterdam

(Woning behorend tot het) volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1933 door W. van Tijen, met medewerking van J.H. van den Broek en J. Uijterlinden, deels voor eigen rekening, ontworpen appartementengebouw met acht etagewoningen boven elkaar, genaamd Parklaanflat.

Het geheel is opgetrokken met behulp van een staalskelet met NP-profielkolommen en houten vloerbalken op een 9,50 x 18 meter metende rechthoekige grondslag, en telt acht bouwlagen, waarbij een voor gemeenschappelijk gebruik ingerichte kelder en beganegrond gedeeltelijk en met aan de NW-zijde een grote, niet geheel tot op de grond doorlopende rechthoekige erker en aan de ZW-zijde twee balcons terzijden per verdieping. Deze twee gevels zijn opgetrokken in donkergrijze verblendsteen op een granieten sokkel, afgewisseld door de zichtbaar gelaten betonnen bovendorpels der in witstalen kozijnen gevatte raam- en deurpartijen, en bij de ZW-gevel een lichtgekleurde verblendsteenstrook ter hoogte van de beganegrondverdieping. De boven de reeds bestaande bebouwing uitstekende NO-gevel is geheel blind, en opgetrokken in baksteen, afgewisseld door betonbanden; de begrenzing met de NW-gevel wordt op de hoek gemarkeerd door een strook van lichtgekleurde verblendsteen. De ZO-gevel is eveneens opgetrokken in baksteen, afgewisseld door betonbanden; de begrenzing met de ZW-gevel wordt hierbij op de hoek gemarkeerd door stroken van kleine zwarte tegels en van lichtgekleurde tegels op de beganegrondlaag. Te rechterzijde is, teruggerooid, een lage garage aangebouwd in baksteen, met donkergroene garagedeur. Op de hoogte van de eerste verdieping bevindt zich hierboven - met onderliggende open tussenruimte, en meer naar voren uitgebouwd - een plat afgedekt tussenlid, voorzien van een grijsgroene matglaspui met grijsgekleurd staalframe en twee dubbele vensters met witstalen verticale onderverdeling.

Op de achtste woonlaag is de oorspronkelijk voor het eigen gezin van de architect bestemde woning in omvang gehalveerd ten behoeve van een aan de NW-zijde ingericht dakterras, toegankelijk door middel van een stalen spiraaltrap en omheind door een matglazen borstwering en een hogeropgaand stalen buisframe.

De hoofdingang bevindt zich in een portiek met stoep rechts van het midden in de ZW-gevel; de geelbetegelde entree heeft het opschrift 'flatgebouw Parklaan' in witstalen letters vooraan boven de trap, en geeft via een hall toegang tot de aan de NO-zijde gesitueerde trappenhal met halfcirkelvormige stalen trap met vi...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview