terug

Pompgebouw annex vuilvishuis

Boezemsingel 57, Rotterdam

Omschrijving Vuilvishuisje

Inleiding:

Het POMPGEBOUW annex VUILVISHUISJE gebouwd in 1890-91 in Chaletstijl naar ontwerp van W.A. Scholten en G.J de Jongh (directeur Gemeentewerken). Gelegen aan het zuid-oostelijk uiteinde van de Boezemsingel en oorspronkelijk behorend tot het Oostelijk stoomgemaal van Rose's Waterproject uit 1842.

Omschrijving:

Het voormalig vuilvisgebouw bestaat uit één bouwlaag op een vrijwel vierkante plattegrond. Het met zinkplaatjes bedekte schilddak, op de nokken versierd met smeedijzeren crêtekam, is aan alle vier zijden voorzien van overstekende, dwarse steekkappen met gedecoreerde gietijzeren korbelen. De overstekende, licht geprofileerde daklijst wordt in het verlengde van de gevelstijlen ondersteund door houten sleutelstukken. De gevels bestaan uit vakwerk van alternerend schuine balken en Andreaskruisen gevuld met -in een staand metselverband- rode baksteen omrand door zwart geglazuurde baksteen.

Aan de waterzijde steunt het gebouw op een hardstenen rustica basement met drie rondbogen.

Waardering:

Pompgebouw annex vuilvishuis bij het uiteinde van de Boezemsingel, deel uitmakend van W.N. Roses Waterproject en als zodanig van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde alsook uit stedebouwkundig en industrieel- archeologische oogpunt.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview