terug

Oostelijk Zwembad

Gerdesiaweg 480, Rotterdam

Omschrijving Oostelijk Zwembad.

Inleiding:

Overdekt ZWEMBAD gebouwd in 1932, op initiatief van enkele Rotterdamse notabelen, naar ontwerp van de architect F. Kuipers. De oorspronkelijke ingangspartij (met hal en kantoorruimte) is tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest. In 1952 is een nieuwe ingangsvleugel toegevoegd naar ontwerp van M. Lockhorst B.N.A. in Nieuw Zakelijke stijl.

Omschrijving:

Zwembad, opgetrokken in gele baksteen (Vlaams verband), op een van oorsprong asymmetrische T-vormige plattegrond. (Een lange smalle ingangsvleugel met fietsenstalling verbond oorspronkelijk het zwembad, dat op een binnenterrein gelegen was, met de vroegere Vredenoordlaan.) De zweminrichting omvat twee bouwlagen en een kelderverdieping, onder een gedeeltelijk plat en gedeeltelijk gebogen dak. Op het dak staan drie forse rechthoekige opbouwen met houten ventilatiekappen.

In de zuidoostelike hoek van het zwembad bevindt zich een circa 35 meter hoge, ronde bakstenen schoorsteen.

De oostelijke zijgevel heeft op de begane grond en op de terugspringende verdieping zes lage vensterstroken met houten kozijnen en vierkante onderverdeling.

In de uiterst westelijke zijgevel bevinden zich op beide bouwlagen negen stroken met glastegels en in de uiterst westelijke achtergevel eveneens op beide bouwlagen stroken met gekleurde glazen bakstenen.

De L-vormige zwemhal heeft in de lange zijde een diep bad van 25 x 12 m en (aansluitend) in de korte zijde een ondiep bad van 15 x 10,5 m. Zowel op de begane grond als op de verdieping is een omgaande galerij, afgescheiden met een metalen hekwerk. De galerij op de verdieping heeft boven de binnenste hoek van het bassin een halfrond uitspringend bordes en boven de noordelijke korte zijde van het lange bassin een rond, minder ver uitspringend bordes.

De hal is voorzien van een betonnen cassetteplafond met vierkante vensters met gele en transparante glasstenen. Boven de lange zijde van het bassin is het plafond tonvormig gewelfd, boven de korte zijde is het recht. Het interieur heeft een zorgvuldige "zakelijke Art Déco" detaillering met een tegellambrizering van blauwe, gele en crème verglaasde porceleintegels en geverfde tegels (tegen uitglijden) op de vloeren.

Oorspronkelijk bevond zich op de begane grond aan het einde van het lange bassin ruimte bedoeld voor het plaatsen van gymnastiektoestellen en daarachter was de wasserij. Hier werd al het te huren badgoed gewassen.

De galerij aan de lange zijde van het bassin was ingericht als...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview