terug

Hofje Uit liefde en voorzorg

Voorschoterlaan 79, Rotterdam

Omschrijving hofje "Uit liefde en voorzorg".

Inleiding:

HOFJE bestaande uit drie vleugels rond een rechthoekige binnentuin, gebouwd in neo-Renaissance trant met in de gevel een door de firma Rozenburg vervaardigd Jugendstil-tegeltableau waarop de naam "Uit liefde en voorzorg" prijkt. Het hofje werd in 1904 in gebruik genomen voor "gratis huisvesting van 23 bejaarde vrouwen, bij voorkeur van Remontstrantsche of Doopsgezinde godsdienst".

Omschrijving:

Hofje bestaande uit één vleugel van twee bouwlagen en een kapverdieping onder een zadeldak en twéé dwars hierop geplaatste zijvleugels van één bouwlaag en een kapverdieping onder een zadeldak. Het hofje omvat in totaal 23 woningen.

Het complex is opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen plint en met natuurstenen sluitstenen in de rollagen. Getoogde vensters met natuurstenen waterdorpels. Deuren en kozijnen van hout. De zadeldaken zijn met grijze pannen bedekt en hebben een bakgoot met geprofileerde houten boeiborden en gootklampen.

De hogere middenvleugel is aan de Lambertusstraatzijde symmetrisch opgebouwd en vrij gesloten. Op de begane grond in het midden twee dubbele getoogde vensters waartussen een enkel getoogd venster. Op de eerste verdieping twee dubbele getoogde vensters en op de tweede verdieping twee maal drie aansluitende getoogde vensters. Aan weerszijden van deze vensters bevinden zich op de begane grond (van binnen naar buiten): een getoogd dubbel venster, twee getoogde vensters, een houten deur met getoogd bovenlicht en twee grote getoogde schuifvensters. Op de eerste verdieping: een klein getoogd dubbel venster, twee getoogde kleine vensters en twee getoogde grote schuifvensters. Op de tweede verdieping: drie aansluitende getoogde vensters en drie losse getoogde vensters.

Aan de tuinzijde is de hogere middenvleugel bijna symmetrisch en opener en rijker gedecoreerd. De middentravee bestaat op de begane grond uit twee grote verticale getoogde schuifvensters. Op de eerste verdieping een groot horizontaal drieledig getoogd venster. Hierboven op de kapverdieping een grote dakkapel met schilddak met in de voorgevel een Jugendstil tegeltableau vervaardigd door de firma Rozenburg met onderin de naam "Uit liefde en voorzorg" en daarboven bloemmotieven en een klok. Het tableau wordt hier geflankeerd door twee kleine rechthoekige schuifvensters. Aan weerszijden van deze middentravee op de begane grond (van binnen uit) een houten deur met getoogd bovenlicht (rechts twéé deuren) en drie hoge get...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview