terug

Vijverlaan 70-74

Vijverlaan 70-74, Rotterdam

Omschrijving geschakelde villa's Vijverlaan 70, 72, 74.

Inleiding:

Vrijstaand blok van drie geschakelde VILLA'S aan de Vijverlaan met diepe voortuinen achter een gietijzeren hek. Gebouwd in 1881 in eclectische trant, naar ontwerp van architect Van Goor.

Omschrijving:

Uit twee bouwlagen en een mezzanino bestaand villablok op vrijwel rechthoekige plattegrond opgetrokken in wit gepleisterde baksteen boven een natuurstenen plint en onder deels platte en deels lage zadeldaken, oorspronkelijk met zink bedekt. Rondom het het hele pand een geprofileerde daklijst.

De buitenste twee panden risaleren iets ten opzichte van het middelste pand. De verschillende panden worden geaccentueerd door lisenen. Tussen de bouwlagen bevinden zich cordonlijsten, onder de vensters op de begane grond en de eerste verdieping loopt een waterlijst. De vensters zijn licht getoogd en bij de buitenste panden, alleen op de eerste verdieping, bekroond met rijk gedecoreerde frontons.

Bij de middelste villa bevindt de ingang zich aan de voorkant, bij de buitenste villa's bevindt deze zich in de zijgevels.

De gevels aan de achterkant zijn eveneens wit gepleisterd. Hier bevinden zich serres van een latere datum. De dakranden van de lage zadeldaken zijn aan deze zijde voorzien van gedecoreerde windveren met makelaars in de nok.

De meest zuidelijk gelegen villa wordt door lisenen onderverdeeld in een breed middendeel van twee vensterassen met een puntgevel en een smaller zijdeel van één vensteras met wolfseind. Op de begane grond twee rechthoekige vensters met licht getoogde bovenlichten in het middendeel (links) en een eenvoudige rechthoekige balkondeur in het zijdeel (rechts).

In het rechter deel bevindt zich een balkon dat op gietijzeren pilaren met krullende kapitelen rust op het eronder gelegen terras.

Balkon en terras hebben een balustrade met gietijzeren spijlen gevat in een houten leuning. De vensters in het brede deel van de eerste verdieping zijn conform de begane grond licht getoogd maar worden hier bekroond door een fronton-achtige lijst op consoles waarboven barok stucwerk. In het timpaan een bloemversiering "en reliëf". In het rechter deel, bekrachtigd door een extra cordonlijst, een franse serredeur.

De puntgevel wordt onderbroken door een klein vierkant tweeledig venster.

In de zijgevel bevindt zich de ingang. Op de verdieping twee rechthoekige vensters. Het uiteinde van de zijgevel loopt door in een hoger bouwvolume van latere datum dat aan de achterkant boven het d...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview