terug

Woonhuis Krantz

Groene Wetering 31, Rotterdam

Omschrijving Woonhuis Krantz.

Inleiding:

Vrijstaand WOONHUIS, ontworpen in 1928-1929 door ir. D. Roosenburg in de trant van de Nieuwe Haagse School, in opdracht van mr. J.J. Krantz. Gebouwd op een rechthoekige kavel binnen het "Bouwplan 's-Gravenhof" uit de jaren twintig, voor een luxe woonbuurt tussen de 's-Gravenweg en de Groene Wetering in Kralingen-Oost naar ontwerp van het architectenbureau Granpré Molière, Verhagen en Kok.

Omschrijving:

Het woonhuis is gebouwd op een langgerekte, onregelmatige plattegrond en omvat een kelder en drie bouwlagen, waarbij de derde bouwlaag zich geheel onder de kap bevindt. Aan de oost- en noordzijde van het huis bevinden zich de keuken en dienstvertrekken in een uitbouw van slechts één bouwlaag. Het gehele bouwvolume wordt overkapt door zeer hoge en ruim overkragende schilddaken, belegd met ongeglazuurde terracotta daktegels en voorzien van gebogen contouren. De onderzijde van het overstek heeft een bijzondere geprofileerde afwerking van hout. De dakgoot is bevestigd met pijlvormige ijzeren steunen. Vanuit de oostelijke zijgevel rijst een zeer hoge gemetselde schoorsteen ver boven het huis uit. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in halfsteensverband met verdiept voegwerk. De vensters zijn alle -althans in oorsprong- gevat in donkergroen geverfde stalen profielen, welke bij een aantal raampartijen binnen geprononceerde houten kozijnen zijn aangebracht.

Op de begane grond is rond de zuidelijke helft van het woonhuis een ommuurd terras met bloembakken, met stenen trappen naar de lager gelegen tuin. Rond de terugliggende voorgevel op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met lage borstwering en stalen hekwerk. De voorgevel bevat op de begane grond een in de zijgevels doorlopende vensterstrook. Op de eerste verdieping een zelfde vensterstrook doorlopend naar de oostelijke zijgevel. Hier bevinden zich op de begane grond en de verdieping houten deuren naar respectievelijk terras en balkon. Ter hoogte van de eerste verdieping is op de uitspringende hoek van de oostelijke zijgevel, daar waar zich het trappenhuis bevindt, een hoge halfronde erker met rechthoekige stalen onderverdeling en glas-in-lood voorstelling. Vlak voor de uitbouw van één bouwlaag, onder het overkragende lessenaarsdak hiervan, is de houten voordeur, te bereiken via drie stenen treden met kwartrond bordes. Vlak onder de dakrand van bijna de gehele uitbouw is een vensterstrook aangebracht, evenals in de gevel van de eerste verdieping. Ter h...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview