terug

Centraal Postkantoor

Coolsingel 42, Rotterdam

Inleiding:

HOOFDPOSTKANTOOR, tussen 1915 en 1922 gebouwd, ter vervanging van het oude postkantoor De Beurs (1875-1929) op een sterk teruggerooid bouwkavel aan de Coolsingel, in Nieuw historiserende trant en Art Déco detaillering, naar ontwerp van architect G.C.Bremer. In de gevels zijn reliëfs met figuratieve voorstellingen van de beeldhouwer Van Lunteren opgenomen. Het gebouw heeft eind jaren'40 diverse verbouwingen aan de kap ondergaan.

Omschrijving:

Statig kantoorgebouw bestaande uit vier bouwlagen en een kelder- en kapverdieping, samengesteld uit vier vleugels rond een cour, die voor het grootste deel in beslag wordt genomen door de centrale hal en een tussenvleugel, waardoor alleen aan de achterzijde een rechthoekig expeditieterrein open blijft. Het gebouw heeft een betonconstuctie en is boven een granieten rustica plint geheel opgetrokken in Kirchheimer Muschelkalksteen (voorgevel) en gedeeltelijk baksteen (zij- en achtergevels). De gevels zijn voorzien van gebeeldhouwde sluitstenen, reliëfs en cordonlijsten. Alleen de hoofdvleugels hebben een kapverdieping onder een mansardedak; de achtergevel heeft een plat dak en de tussenvleugel is voorzien van een steil zadeldak. De schuine daken zijn bedekt met rode leipannen. De ramen zijn gevat in stalen kozijnen met een kleine roedenverdeling, de deuren zijn van ijzer. Rondom het pand loopt een gedecoreerde overkragende kroonlijst. Het pand is vijftien vensterassen breed en vijftien vensterassen diep. De gevels worden verticaal geleed door pilasters in de kolossale orde en zijn bovendien voorzien van risalerende hoek- en middendelen. De achtergevel heeft alleen hoekrisalieten. De begane grond is behandeld als basement voor de er boven gelegen pilasterbouw. In de middenrisaliet aan de Coolsingel bevindt zich de hoofdingang met drie rondbogen bereikbaar via een natuurstenen trap. De rondbogen worden geaccentueerd door gebeeldhouwde reliëfs in de vorm van geabstraheerde ossekoppen.

De rondbogen kunnen worden afgesloten door gedecoreerde smeedijzeren hekken met geometrische motieven, waarin in gouden belettering (van links naar rechts) de woorden POSTERIJEN, TELEGRAFIE en TELEFONIE zijn te lezen. De ingang wordt op de verdieping geflankeerd door vlaggemasten die, hangend aan een ijzeren constructie, ver naar voren steken. Links en rechts van de hoofdingang bevinden zich twee kleine aedicula-vormige deuropeningen. (Beide zijn thans in gebruik genomen door een geldautomaat.) Aan weerszijden van de middenrisa...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview