terug

Kantoorgebouw "Erasmushuis" van de Hollandse Bank Unie

Coolsingel 104, Rotterdam

Inleiding:

KANTOORGEBOUW, genaamd Erasmushuis, van de Hollandse Bank Unie aan de oostzijde van de Coolsingel, tussen Bulgersteyn en Churchillplein. Gebouwd in 1939-1940 in functionalistische stijl naar ontwerp van W.M. Dudok. Met enkele andere gebouwen in het centrum van Rotterdam heeft dit gebouw de bombardementen van de meidagen 1940 overleefd.

N.B. Op de begane grond aan de Coolsingel bevindt zich een halfronde uitbouw naar ontwerp van B. Kraaijvanger, gerealiseerd in 1986.

Omschrijving:

Kantoorgebouw van twaalf bouwlagen en een kelderverdieping (met kluis) op een rechthoekige plattegrond met een rechthoekige aanbouw aan de zuidzijde van één bouwlaag op (verdiepingshoge) betonnen kolommen. Alle bouwdelen hebben een plat dak. Het gebouw heeft een betonskelet bekleed met wit geglazuurde baksteen (in Noors verband gemetseld) boven een zwart marmeren plint. Oorspronkelijk waren alle vensters gevat in dunne stalen profielen. De vensters op de begane grond -alle gevels- zijn voorzien van traliewerk. De vier gevels van de hoogbouw zijn alle verschillend. De westgevel, aan de Coolsingel, bevat op de begane grond links de representatieve hoofdingang, met marmeren trap naar deuren met goudkleurig geanodiseerd aluminium profielen. De hal op de begane grond is bekleed met wit marmer. Toegankelijk via draaideur van glas in goudkleurig geanodiseerd aluminium. Van dit zelfde materiaal zijn ook, onder andere, de trapleuningen. De gevel bevat verder per verdieping een betonnen balkon waarachter een rechthoekige vensterpartij en deur met een klein rond raam. De balkons kragen iets uit over de noordelijke hoek en beslaan ongeveer drievijfde van de gevel. Ze worden rechts afgesloten door een laag windscherm en verder door een fijn ijzeren hekwerk waarvan de bovenste rail rondom doorloopt. Rechts in de gevel per verdieping een rond venster. De gevel wordt beëindigd door een strakke,licht uitkragende lijst die wordt bekroond door de letters 'HBU'. De noordelijke gevel, aan de Bulgersteyn, wordt gekenmerkt door een doorlopende erker waar trappen, liften en hallen in zijn opgenomen. Deze erker reikt tot één verdieping boven de daklijn en vormt een krachtig verticaal element in de gevel. Op de begane grond bevindt zich hier de dienstingang met gebogen luifel waarop met ijzeren letters het woord 'Erasmushuis'. Links van de erker bevindt zich per verdieping een bijna vierkant raam. Rechts zit steeds een klein balkon aan de erker vast dat conform de balkons in de westelijke ge...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview