terug

Woonflat met winkels op de begane grond in functionalistische stijl

Schiedamse Vest 2, Rotterdam

Inleiding:

WOONFLAT met WINKELS op de begane grond in functionalistische stijl ontworpen door Jan Wils, gebouwd in 1939.

N.B. Tegenwoordig zijn de woonlagen in gebruik als studentenhuisvesting. De stalen vensterprofielen van de woningen zijn vervangen door kunststof met een andere en grovere geleding.

Omschrijving:

In gevelwand opgenomen woonflat van acht bouwlagen en een kelder die aan de achterzijde is uitgevoerd als souterrain. De flat is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en met een overkragend plat betonnen dak. Het gebouw is opgebouwd rond een staalskelet waarvan de kolommen met beton zijn omstort. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in Noors verband. De brede rechthoekige vensters hadden oorspronkelijk ranke stalen sponningen. Het gebouw staat op een uitkragende onderbouw waarin zich zes winkel/bedrijfruimtes bevinden, met aan de achterzijde een verhoogde vloer. In de voorgevel zijn de winkel/bedrijfspuien van glas in een stalen profiel, omlijst met natuursteen. Het dak van de uitkraging vormt een langs de gehele voorgevel doorlopend balkon met ijzeren sierbalustrade. De symmetrisch opgebouwde voorgevel wordt geleed door de drie ingangspartijen en bovenliggende terugspringende trappenhuizen die toegang bieden tot de zich op de eerste tot en met zevende verdieping bevindende woningen. De hoge ingangsportieken worden bekroond door getoogde betonnen luifels. De inpandige stalen toegangsdeuren hebben een glazen omlijsting en een zeer hoog bovenlicht, nog met de orginele stalen roedenverdeling. In de hal een marmeren borstwering. De trappenhuizen worden verlicht door een iets uitkragende hoge smalle vensterstrook met ronde boven- en onderzijde. De ruiten zijn gevat in een rank staalprofiel. Boven deze vensterstrook wordt de gevel beëindigd met een overkragend getoogd betonnen dak. Aan weerszijden van de vensterstrook bevinden zich balkons waarvan de voorzijde van de betonnen vloer licht concaaf is. De balkons hebben een ijzeren balustrade en in de gevel over de gehele breedte van het balkon een deur- en vensterpartij van glas en (oorspronkelijk) staal, evenals een even hoge doch smalle vensterpartij in de dwarsgevel aan het balkon.

Aan weerszijden van de trappenhuizen en balkons bevinden zich de uitspringende woonlagen met zeer brede rechthoekige gelede vensters. In de twee buitenste traveeën zijn deze woonlagen één vensteras breed. In de tussen de trappenhuizen liggende twee traveeën zijn deze woonlagen twee vensterassen breed. De ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview