terug

Voormalige kantoor Unilever

Rochussenstraat 78/Museumpark 40, Rotterdam

Inleiding:

Representatief KANTOORPAND op een wigvormig kavel omsloten door de Rochussenstraat, Museumpark en de Wytemaweg. Tussen 1930 en 1931 gebouwd in Zakelijk-expressionistische trant naar een ontwerp van architect H.F. Mertens. Een integraal onderdeel van het ontwerp is het aan de voorzijde gelegen halfronde plantsoentje aan de Mathenesserlaan omgeven door een lage taxushaag en voorzien van gemetselde bloembakken.

Het gebouw ligt precies in de zichtas van het Eendrachtsplein en neemt door zijn architectonische autoriteit een cruciale positie in binnen het stedenbouwkundige plan dat W.G. Witteveen in 1926 voor dit gebied, het voormalige Land van Hoboken, maakte.

N.B. Tussen 1959 en 1962 werd het voormalige Unilevergebouw aan de zuidwestelijke zijde uitgebreid met een schijfvormige hoogbouw naar ontwerp van architect A.J.B. van der Graaf. In 1993-94 werd het kantoor door EGM-architecten verbouwd ten behoeve van de Hogeschool Rotterdam en Omstreken, waardoor het oorspronkelijk interieur grotendeels verloren ging.

Omschrijving:

Wigvormig kantoorpand samengesteld uit twee scharnierende lange kantoorvleugels van vier bouwlagen op een kelderverdieping met een terugliggende derde verdieping langs de Rochussenstraat en de Wytemaweg en een representatieve ingangspartij in de kop van het gebouw aan de Mathenesserlaan. Een dwarsliggend bouwvolume verbindt de verdiepingen van de beide vleugels waardoor de wigvormige binnentuin ontstaat. De vleugels zijn voorzien van een betonskelet met een rationele indeling: over de hele lengte één doorlopende vrije plattegrond slechts doorbroken door een dubbele rij kolommen in het midden van het bouwvolume. Op het dak bevond zich oorspronkelijk de personeelskantine met toegang tot het dakterras ingericht met pergola's, plantenbakken en bankjes.

Het gebouw is boven een hoge travertijn marmeren plint, aan de onderzijde onderbroken door rechthoekige keldervensters, opgetrokken in vierkante bruine handvormbaksteen in een blokverband. Links van de hoofdingang in de plint een gedenksteen met de tekst:" Deze steen is gelegd door Jan Seijmour van den Bergh, anno 1930". De verschillende bouwvolumes hebben platte daken met natuurstenen dakranden. De vensters waren oorspronkelijk gevat in stalen profielen. De representatieve ingangspartij op het scharnierpunt van de beide vleugels wordt benadrukt door een smalle iets terugliggende toren voor het hoofdtrappehuis. Dit bouwvolume heeft aan de straatzijde een verticaal venster over de...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview