terug

Rij van vier herenhuizen in neo-renaissance stijl

Westzeedijk 92, Rotterdam

Omschrijving:

Rij van vier HERENHUIZEN, als noordoostelijke 'flank' deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk.

Nummer 92: op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en rechts de ingang met rijke stucomlijsting en bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op gedecoreerde stucco consoles. Op de kapverdieping een dakkapel met een een halsgevel suggererende houten omlijsting.

Nummer 94: er bevinden zich diamantblokken in het rustica basement en rechts de ingang onder rondboog en met stucco omlijst en bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. In het midden van de tweede verdieping een balkon op gedecoreerde stucco consoles en gecombineerde stucco en smeedijzeren balustrade. De kroonlijst wordt gedragen door vier consoles met maskerkoppen en tussenliggende kleinere gedecoreerde consoles. De kapverdieping heeft een halsgevel met pilasters en klauwstukken en aediculavormige bekroning. In het midden een venster met in de boogtrommel van de rollaag een stucco reliëf met maskerkop.

Nummer 96: links is de ingang gesitueerd (N.B.: dichtgezet met glazen bouwstenen) met zeer rijke stucco omlijsting in de vorm van aedicula. In het midden van de eerste verdieping bevindt zich een geprofileerde houten erker op gedecoreerde stucco consoles, geflankeerd door vensters bekroond met een fronton op gedecoreerde consoles. Het middelste venster van de tweede verdieping is in de boogtrommel van de rollaag voorzien van een stucco reliëf met cherubijntje en het jaartal '1890'.

De kroonlijst wordt gedragen door grote en tussenliggend kleinere gedecoreerde consoles. Het pand wordt bekroond door een van stucco klauwstukken voorziene halsgevel met in het midden een venster en in de top een stucco aedicula.

Nummer 98 (het hoekpand Westzeedijk/Koningin Emmaplein) heeft links de ingang met stucco omlijsting en dito kroonlijst en daarboven een eveneens met stucco omlijst halfrond bovenlicht. De rechter vensteras is naar de hoek gedraaid en manifesteert zich door de halfronde vorm en koepelbekroning als een toren. Per verdieping in deze vensteras drie smalle vensters (op de begane grond rondboog). Per verdieping boven deze smalle vensters een rijk gedecoreerd stucco fries.

Voor het middelste smalle venster op de eerste verdieping bevindt zich een klein frans balkon op stucco gedecoreerde consoles en met dito balustrade. Het koepeltje, dat boven de kap uitsteekt, overdekt de ronde balkonloggia met rondbogen op ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview