terug

Rij van vier herenhuizen in neo-renaissance stijl

Westzeedijk 102, Rotterdam

Omschrijving:

Rij van vier HERENHUIZEN, als noordwestelijke 'flank' deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk.

Nummer 108: links in het souterrain is de ingang gesitueerd. Op de begane grond in het midden bevindt zich een natuurstenen balkon gedragen door natuurstenen consoles. Nummer 106: in het rustica basement bevinden zich diamantblokken en links de ingang onder een rondboog en met rijke stucomlijsting en bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de begane grond en de eerste verdieping bevatten de bovenlichten nog het originele glas-in-lood. Op de tweede verdieping bevindt zich in het midden een balkon op gedecoreerde stucco consoles en met sierlijk ijzeren hekwerk.

De kroonlijst wordt gedragen door vier consoles met maskerkoppen en tussenliggende kleinere gedecoreerde consoles. Kapverdieping met halsgevel met pilasters en klauwstukken en aediculavormige bekroning waarin een stucco saterfiguur. In het midden van de halsgevel een venster met in de boogtrommel van de rollaag een stucco reliëf met maskerkop.

Nummer 104: rechts bevindt zich de ingang met zeer rijke stucco omlijsting in de vorm van aedicula. In het midden van de eerste verdieping een balkon op gedecoreerde stucco consoles en met ijzeren hekwerk. De vensters worden bekroond met een fronton op gedecoreerde consoles. Het middelste venster van de tweede verdieping is in de boogtrommel van de rollaag voorzien van een stucco reliëf met cherubijntje en het jaartal '1890'. De kroonlijst wordt gedragen door grote en tussenliggend kleinere consoles. Het pand wordt bekroond door een van stucco klauwstukken voorziene halsgevel met in het midden een venster en in de top een stucco aedicula met leeuwekop.

Nummer 102 (het hoekpand Westzeedijk/Koningin Emmaplein) heeft rechts de ingang met stucco omlijsting en dito kroonlijst en daarboven een eveneens met stucco omlijst halfrond bovenlicht. De linker vensteras is naar de hoek gedraaid en manifesteert zich door de halfronde vorm en koepelbekroning als een toren. Per verdieping bevinden zich in deze vensteras drie smalle vensters (op de begane grond rondboog).

Per verdieping boven deze vensters een rijk gedecoreerd stucco fries. Voor het middelste smalle venster op de eerste verdieping een klein frans balkon op stucco gedecoreerde consoles en met dito balustrade. Het koepeltje, dat boven de kap uitsteekt, overdekt de ronde balkonloggia met rondbogen op de kapverdieping. Rechts van de balkonloggia op de kapverdieping, tussen de t...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview