terug

Aaneengesloten halfronde rij van 15 herenhuizen in neo-renaissance stijl

Koningin Emmaplein 3, Rotterdam

Omschrijving:

Aaneengesloten halfronde rij van 15 HERENHUIZEN deel uitmakend van het complex Koningin Emmaplein/Westzeedijk.

Nummer 1: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting en tweelicht bovenlicht met stucco aedicula omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een geprofileerde houten erker met in het midden een rond bovenlicht, waarboven op de tweede verdieping een balkon met balustrade. Boven de door gedecoreerde grote en kleinere consoles gedragen kroonlijst een halsgevel met stucco klauwstukken, bekroond met een rijk stucco topornament met schelpversiering.

Nummer 2: op de begane grond bevindt zich links de ingang met stucco omlijsting voorzien van blokwerk en een rond bovenlicht met aediculavormige omlijsting met schelpversiering in een halfrond fronton. Boven de kroonlijst op de kapverdieping een halsgevel suggererende erker met aediculavormige stucco omlijsting en schelpversiering in fronton.

Nummer 3: Op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping een balkon met een lage smeedijzeren balustrade, gedragen door stucco consoles.

Nummer 4: Op de begane grond bevinden zich rondboogvensters en links de inpandige ingang, omlijst met een stucco hoofdgestel, en een vierkant bovenlicht met aediculavormige stucco omlijsting. Op de eerste verdieping in het midden een balkon met stucco balustrade op stucco consoles. Op de kapverdieping twee dakkapellen met geprofileerde kroonlijsten.

Nummer 5: op de begane grond bevindt zich rechts de inpandige ingang onder een rondboog. Op de eerste verdieping in het midden een balkon op stucco consoles en met een lage smeedijzeren balustrade. Op de kap twee dakkapellen.

Nummer 6: op de begane grond bevindt zich links de inpandige ingang.

Op de eerste verdieping in het midden een rijk gedecoreerde houten erker op stucco consoles en met afgeplat schilddak met schelpversiering.

Op de tweede verdieping op het dak van de erker een balkon met balustrade. Op de kapverdieping een tuitgevel met een groot venster, waarvoor een smeedijzeren frans balkon, en boven, onder en aan weerszijden van het venster stucco reliëfs. De tuitgevel wordt bekroond met een stucco aediculavormig ornament.

Nummer 7: op de begane grond rechts de inpandige ingang met rijke stucco omlijsting. Op de kapverdieping, boven de kroonlijst, een dakkapel met halsgevel suggererende stucco omlijsting met een schelpversiering in het halfronde fronton.

Nummers 8 en 9:...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview