terug

Westelijk Handelsterrein

Van Vollenhovenstraat 15A, Rotterdam

Inleiding:

In neo-Renaissance stijl gebouwd HERENHUIS deel uitmakend van het complex 'Westelijk Handelsterrein' en gebouwd in 1890.

N.B. De smeedijzeren crêtekam is inmiddels verdwenen en de drie ronde poortdoorgangen zijn gewijzigd in twee rechte poortdoorgangen.

Omschrijving:

Het statige herenhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen met gepleisterde speklagen, vensteromlijstingen, cordonlijsten, sluitstenen en tussen de vensterassen, diamantblokken. Het pand heeft een hoog afgeplat, dwarsgeplaatst schilddak.

De dakschilden zijn bedekt met leien, de platte dakdelen met zink.

Het pand is vier vensterassen breed. De meest rechter as, boven de ingang, risaleert iets en loopt door in een eenvoudige halsgevel.

Het dak van deze risaliet is iets hoger opgetrokken, waardoor een toren-achtig effect ontstaat. Op de begane grond links twee (in oorsprong drie rondboog vormige) poortdoorgangen naar het achter- en onderliggende handelsterrein en rechts de boogvormige ingang tot het woonhuis. Over de gehele breedte van de poortdoorgangen staat in zakelijke kapitalen in natuursteen gebeiteld: WESTELIJK HANDELSTERREIN. Op de eerste verdieping, in de zij-risaliet een frans balkon, waarvan de deuren worden omlijst door een hoofdgestel met korinthische zuilen en een fronton met in het timpaan een hoofd. Links drie rechthoekige schuifvensters met geprofileerde vensterbekroning rustend op consoles. Voor het middelste venster een balkon met natuurstenen balustrade en op de pijlers siervazen in Empirestijl, rustend op consoles in de vorm van hondekoppen. Onder de vensters aan weerszijden van het balkon bevindt zich een balustrade. In de rollagen vijf wit gestucte boogstenen.

De tweede verdieping heeft in het risalerende deel een venster vrijwel conform de eerste verdieping; hier geen balkon, maar alleen een balustrade. De vensters links hiervan zijn een sobere uitvoering van de vensters op de eerste verdieping. Het pand heeft een geprofileerde daklijst op houten consoles. In het dak, boven de tweede vensteras, een rechthoekige dakkapel met klauwstukken. Boven het risalerende deel een halsgevel met rechthoekig venster met in de top een schelpmotief.

In het interieur zijn naast het monumentale trappehuis de originele stucplafonds, lambrizeringen, schouwen en deuren van belang.

Waardering:

Neo-renaissancistisch herenhuis van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van belang als historisch functioneel onderde...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview