terug

Groep van twee belendende kantoorpanden met twee bijbehorende herenhuizen

Calandstraat 5, Rotterdam

Inleiding:

Groep van twee belendende KANTOORPANDEN met twee bijbehorende HERENHUIZEN gebouwd op een deel van het in 1903 uitgegeven bouwkavel van de gedempte Westerhaven (1854-1902). Het geheel is in drie fasen gebouwd, respectievelijk in 1908, 1911 en 1930 in Overgangsstijl met bloemmotieven in Jugendstil, in opdracht van firma 'Wambersie en Zoon Carg. en Exped'.

N.B. Vanaf de jaren 50 zijn delen van de afzonderlijke panden verbouwd door achtereenvolgens: architectenbureau Vermeer en Herwaarden, B. Hooykaas & Zoon, architectenbureau Lelieveldt en een grondige verbouwing in 1978 door architectenbureau Van den Broek en Bakema.

Omschrijving:

De kantoorpanden van de groep bevinden zich aan de Calandstraat op de nummers 5, 7 en 11 en zijn deels met drie en deels met vier bouwlagen en een kelderverdieping/souterrain boven een rustica natuurstenen plint opgetrokken, gedeeltelijk in natuursteen en gedeeltelijk in witte verblendsteen met natuurstenen lateien, sluitstenen, venster- en waterdorpels en frontons. De panden hebben behalve platte dakdelen, bedekt met mastiek, verschillende dakvormen (zadel- en schild-), bedekt met grijze pannen. De vensters en de deuren zijn van hout.

Het oudste deel (1908) bestond oorspronkelijk uit twee herenhuizen met een tussenliggend kantoor van negen vensterassen breed.

De gevelcompositie van de herenhuizen is, aan weerszijden van het tussenliggende kantoor, gespiegeld: de travee boven de ingang loopt aan weerszijden door in een ronde toren. Het ernaast gelegen brede bouwdeel wordt afgesloten door een schilddak. De panden hebben geheel rechts en links een ingangspartij bestaande uit een rechthoekige houten deur met een vensteropening voorzien van smeedijzeren siertraliewerk. Naast de deur een smal venster, eveneens met siertraliewerk, en een natuurstenen vensterdorpel. Direct boven de deur een natuurstenen waterdorpel waarboven in een rondboog een drielichtvenster met natuurstenen vensterstijlen. In het rechter pand bevindt zich links van de ingang een souterrainwoning met twee rechthoekige souterrainvensters, eveneens met smeedijzeren siertraliewerk, en geheel links de ingang: een houten deur met siertraliewerk. Naast de deur rechts een smal venster met siertraliewerk en een natuurstenen dorpel. Op de begane grond hebben beide panden drie rechthoekige vensters. Op de eerste verdieping boven de ingang hebben beide herenhuizen een rechthoekig venster met getoogde natuurstenen omlijsting, hiernaast een erker met in het linker...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview