terug

Representatief herenhuis in rijke Neo-Renaissancestijl

Westplein 11, Rotterdam

Inleiding:

Representatief HERENHUIS in 1891 gebouwd in rijke Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect T.L. Kanters.

N.B. In 1976 is het souterrain grondig verbouwd tot modern kantoor naar ontwerp van J.A.C. Molenaar. Hierbij werd bovendien de bouwlaag van het souterrain aan de achterzijde, in de lager gelegen polder, van een aanbouw voorzien. Het trappehuis, van de begane grond naar het souterrain, werd vervangen door liften.

Omschrijving:

Herenhuis met voortuin, gelegen achter een smeedijzeren hekwerk, bestaande uit een souterrain, twee bouwlagen en een kapverdieping. De kapverdieping is voorzien van een met leien bedekt schilddak. Het risalerende rechter deel heeft een topgevel en is het rijkst gedecoreerd. Kozijnen van deuren en ramen zijn van hout. Het pand is boven een hoge plint van natuursteen en rustica pleisterwerk opgetrokken in rode baksteen met speklagen en vensteromlijstingen van natuursteen.

De ingang, boven het souterrain, is bereikbaar via een natuurstenen bordestrap, met aan weerszijden een balustrade en aan de uiteinden, op de pijlers, een gietijzeren lantaarn. De deur, met venster voorzien van gietijzeren siertraliewerk, is omlijst met een hoofdgestel met palmtakken en halfrond bovenlicht. Links van de ingang een houten, driezijdige erker met koperen koepeldak. Rechts op de begane grond in het risalende deel twee rondboogvensters met aan de onderzijde een balustrade en bovenin de halfronde omlijsting een vrouwehoofd.

De speklagen in dit deel zijn voorzien van diamantblokken.

Op de eerste verdieping, over de volle breedte van het risalerende deel, een balkon met natuurstenen balustrade rustend op drie met leeuwenkoppen gedecoreerde natuurstenen consoles. Op de pijlers van de balustrade siervazen in Empirestijl. De lijst van het balkon loopt door in cordonlijst tussen de verdiepingen. Op de eerste verdieping vier T-vensters met horizontale vensterbekroning en rollagen met afwisselend baksteen en natuursteen. Links, boven de erker een klein drie-zijdig balkon met gietijzeren balkonhek in Jugendstil-trant. In het muurvlak tussen de vensters een natuurstenen cartouche met wapenschild.

Langs het dak loopt een gedecoreerde daklijst rustend op natuurstenen consoles, die in het risalerende deel voorzien zijn vrouwekoppen, voorts hier op de tussenliggende panelen bloemmotieven in Lodewijk XV-stijl.

Op de kapverdieping rechts een halsgevel met een tweelichtvenster, een hoofdgestel en fronton met uitgespaard timpaan, klauwstukken en...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview