terug

Voormalig kantoor Rotterdamse Lloyd

Veerhaven 7, Rotterdam

Inleiding:

KANTOORGEBOUW, gebouwd in 1907-09 in Overgangsarchitectuur, in opdracht van de Rotterdamse Lloyd.

N.B. Het interieur is in de loop der jaren geheel veranderd. Slechts de Jugendstil smeedijzeren trapleuning waarop - beneden in de hal - ook een lantaarn is aangebracht, is nog origineel.

Omschrijving:

Op de hoek Calandstraat / Veerhaven gelegen kantoorgebouw van drie en gedeeltelijk vier bouwlagen, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in gele baksteen op een natuurstenen plint. Het pand heeft een plat dak. Aanzetblokken van vensteroverspanningen zijn van natuursteen, lateien van natuursteen en/of ijzer. De vensters zijn gevat in houten kozijnen en zijn rechthoekig, behalve op de begane grond aan de Veerhaven waar ze breder en getoogd zijn. De vensters hebben bovenlichten met roedenverdeling, gedeeltelijk nog met oorspronkelijk glas-in-lood.

Boven de vensters van de eerste en tweede verdieping bevinden zich geblokte tegelmozaïeken, op de eerste verdieping in rechthoekige spaarvelden onder de natuurstenen lateien en op de tweede verdieping onder getoogde gemetselde rollagen. De gevelpartijen op de (drie) hoeken van het pand zijn hoger opgetrokken. De westelijke hoek (Calandstraat) heeft een vierde verdieping met vier vensters waarboven een natuurstenen gevelafsluiting, en aan weerszijden een terugliggend balkon achter een natuurstenen borstwering. (Hier bevinden zich twee woningen, huisnummers 3a en 3b.) De noordoostelijke hoek (Veerhaven) heeft een getoogd gevelvlak tussen lisenen met natuurstenen beëindiging in de vorm van leeuwekoppen. De (afgeschuinde) hoek Calandstraat / Veerhaven wordt gemarkeerd door een uitkragende ronde (uitkijk)toren boven een natuurstenen console met gebeeldhouwde scheepsboeg met Hermes boegbeeld met gevleugelde helm verwijzend naar handel en scheepvaart. De toren wordt bekroond met een natuurstenen omlijsting met Jugendstil ornament, vier waterspuwers, smeedijzeren borstwering en een vlaggemast. De ingangstravee (houten deur met venster achter siertraliewerk) aan de Veerhaven wordt geaccentueerd door lisenen vanaf halverwege de eerste verdieping die door de daklijst stoten en een natuurstenen beëindiging in de vorm van leeuwekoppen dragen, waartussen een getoogd natuurstenen reliëf, een kuifstuk met attributen van zeevaart en handel zoals anker, hermesstaf en vissen.

Aan de basis van de lisenen bevinden zich wapenschilden. De gevel aan de Veerhaven is verticaal geleed middels de hierboven omschreven lisenen, ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview