terug

Kon. Roei- en zeilver

Veerdam 1, Rotterdam

Inleiding:

Achter een gietijzeren hek op de Veerdam gelegen CLUBGEBOUW van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging "De Maas", in 1908 gebouwd in Jugendstil-trant naar ontwerp van B. Hooykaas en M. Brinkman, in opdracht van het bestuur van de vereniging. In 1929 werd de eetzaal uitgebreid en in 1937 werd het gebouw door J.H. van den Broek ingrijpend gemoderniseerd. Tijdens de Duitse bezetting werd de Maaszaal (zuidoost-zijde) gebouwd.

N.B. Midden jaren '50 werd de eetzaal aan de Maaszijde uitgebreid met een halfrond glazen paviljoen en werd het keukenblokje aan de oostzijde gebouwd.

Bij het clubgebouw hoorde oorspronkelijk een drijvend, geheel wit geschilderd houten botenhuis.

Omschrijving:

Op een rechthoekige plattegrond met onregelmatige uitbouwen gebouwd, geheel vrijliggend clubgebouw van deels één en deels twee bouwlagen (kadezijde) met kapverdieping onder een met groen geglazuurde pannen bedekt overkragend zadeldak. Boven een deels natuurstenen, deels terracotta-kleurige plint van geglazuurde kopse bakstenen (in een meander verband) opgetrokken in witte geglazuurde baksteen. Direct boven de vensters bevindt zich een doorlopende decoratieve band met lichtgele en blauwe bloemmotieven. De kozijnen en de deuren zijn van hout met gebouchardeerde natuurstenen dorpels. Aan de noordzijde zijn de drie meest oostelijke vensterassen een verdieping hoger opgetrokken en met een schilddak bedekt. Rechts hiervan bevindt zich de hoofdingang met een dubbele deur onder een gedecoreerde rondboog. In de rondboog, in natuursteen gebeiteld de inscriptie: KON. ROEI- EN ZEILVERg."DE MAAS" met het gekleurde wapen van de vereniging. Hiernaast zeven smalle, licht getoogde vensters, waarnaast een rondboogvenster met acht-ruits roedenverdeling, hiernaast een eenvoudig langwerpig venster.

Het aangrenzende geveldeel loopt iets hoger door en heeft een uitbouw op het dak. In het dakvlak is ruimte uitgespaard voor een erker in de vorm van een rondboogvenster. De hoek naar de Veerhaven (westzijde) is rond gemetseld. Hier is de gevel symmetrisch opgebouwd met in het midden een groot rondboog venster met roedenverdeling, geflankeerd door twee kruisvensters. Ter hoogte van de kapverdieping bevinden zich twee kleine vierkante vensters. In de nok van de gevel een gekleurd tegeltableau met lichtblauw golfmotief en bovenin het wapen van de vereniging.

Aan de Maas, de zuidzijde, bevindt zich op de hoek met de Veerhaven een veelhoekige erker met in de bovenlichten glas-in-lood. De erker ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview