terug

Kantoor Graan Elevator Mij

Parklaan 8, Rotterdam

Inleiding:

KANTOORGEBOUW, gebouwd in 1909, ontworpen in opdracht van de Graan Elevator Maatschappij, door M. Brinkman in Um 1800 stijl.

Omschrijving:

Kantoorgebouw, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond in rode baksteen boven een natuurstenen rustica basement. Het pand omvat een souterrain, drie verdiepingen (waarvan de tweede verdieping als bel-etage) en een attiek. Het schilddak is met pannen gedekt. Rechthoekige schuifvensters met glas-in-lood bovenlichten en houten kozijnen. In het souterrain vijf kleine dubbele rechthoekige vensters met decoratief traliewerk. De voorgevel aan de Parklaan is zes vensterassen breed en sterk verticaal geleed door middel van muurdammen. De ingang, een geprofileerde houten deur met natuurstenen gedecoreerde omlijsting, bevindt zich geheel rechts op de eerste bouwlaag, bereikbaar via een natuurstenen trap. Op de architraaf boven de ingang stond oorspronkelijk in steenreliëf: 'ELEVATORHUIS'. Onder en boven de bovenlichten van de vensters van de eerste verdieping een doorlopende natuurstenen band. In de gevelvlakken onder de vensters van de bel-etage en derde verdieping een gedecoreerde gevelsteen. De muurdammen worden beëindigd met een derivaat van het ionisch kapiteel. Tussen deze kapitelen natuurstenen guirlandes waarboven in reliëf 'GEM' (Graan Elevator Mij.). De gevel wordt afgesloten met een forse natuurstenen kroonlijst op consoles. Onder de kroonlijst een tandlijst.

De attiek wordt bekroond door een gebogen tympaan met in de boogtrommel een tegeltableau met reliëf van een schip geflankeerd door graansilo's. De boogrug rond het reliëf is gemetseld in baksteen, daar omheen natuurstenen boogstenen en een sierlijst die doorloopt in de daklijst. Op de dakvorst, tussen de monumentale schoorstenen, een opengewerkte natuurstenen vorstkam.

Interieur: de bel-etage is toegankelijk via het zeer rijk gedetailleerde centrale trappenhuis, een grote rechthoekige hal met monumentale eikehouten trap met gietijzeren ornamenten en een dito omloop op de eerste verdieping, onder een tongewelf met cassettes waarin gebrandschilderd glas. Op de begane grondvloer een veelkleurig tegelmozaïek. De wanden hebben een marmerlambrizering en op de eerste verdieping zijn bovenaan bovendien de cassettes van het plafond doorgezet met in het midden een medaillonvormig ornament. De toegang tot de overloop bevindt zich onder rondbogen. Hier hangt ook een gietijzeren lichtarmatuur. Op de bel-etage bevindt zich in de zuidoostelijke hoek de vergad...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview