terug

Kantoorgebouw 'Ooms'

Maaskade 113, Rotterdam

Inleiding:

KANTOORPAND in 1915 gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeijnder in opdracht van de Stoomboot- en transportonderneming N.V. W. van Driel.

Omschrijving:

Op een rechthoekige plattegrond boven een souterrain volledig in natuursteen opgetrokken statig kantoorpand van vijf vensterassen breed en drie verdiepingen hoog onder een hoog met leien bedekt zadeldak.

De vensters zijn alle gevat in houten kozijnen. In de bovenlichten op de begane grond en de eerste verdieping glas-in-loodvensters afkomstig uit het atelier van W. Bogtman uit Haarlem. Op de begane grond, geheel links onder een boogvormig voorportaal, de ingang afgesloten door een smeedijzeren sierhek. Rechts hiervan achter smeedijzeren tralies drie souterrainvensters waarboven drie rechthoekige T-vensters met stenen waterdorpels en in steen gehouwen sierrand omlijsting. Op de bel-étage over de volle breedte een bordes van natuurstenen cassettes steunend op natuurstenen consoles met afwisselend een Mercurius en een zeepaardmotief. Ter hoogte van de muurdammen zijn wapens aangebracht met een bolvormige bekroning in Art-Déco trant. De uiteinden zijn voorzien van gestileerde bronzen vissen. Achter het bordes vijf hoge rondboogvensters. De tussenliggende muurdammen zijn behandeld als pilasters met gestileerde kapitelen en schachten. Op de tweede verdieping vijf lagere rechthoekige vensters met tussenliggende zuiltjes rustend op gestileerde bronzen vissekoppen. De gevel, rijk bewerkt met geometrische motieven, wordt afgesloten door een brede houten daklijst met op beide uiteinden bronzen ankers op een natuurstenen basement. In het midden van het dwarsdak drie terugliggende dakkapellen met vensters voorzien van een kleine roedenverdeling. Aan weerszijden van het dak twee hoge natuurstenen schoorstenen.

Het bijzonder fraai gedetailleerde en in rijke materialen (diverse marmersoorten, graniet, geglazuurde tegels, koper, smeedijzer en glas-in- lood) uitgevoerde interieur is vrijwel geheel intact gebleven.

Portaal, hal en gang achter een houten beglaasde draaideur met veel koperbeslag, zijn voorzien van massieve granieten vloeren. De wanden zijn bekleed met marmerplaten afgewisseld door verticale stroken geglazuurde tegeltjes met een stervormig motief in de kleuren lichtblauw en geel. De plafonds zijn van eikehout met rondom een brede strook tegels in dezelfde kleurstelling als voornoemd. De twee verdiepingen hoge hal wordt verlicht...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview