terug

Hulstkamp-gebouw

Maaskade 119, Rotterdam

Inleiding:

Voormalige MARGARINE- EN KAASFABRIEK annex KANTOOR en WONING, gebouwd in de jaren 1889-1895 in opdracht van de firma J. Laming & Sons, naar ontwerp van J.P. Stok Wzn. in neo-Renaissancestijl. Het complex werd, na faillissement van de firma Laming, in 1919 betrokken door de firma Hulstkamp & Zoon & Molijn (distilleerderij en likeurstokerij).

N.B. Tegenwoordig staat het gebouw bekend als het Hulstkampgebouw en is in gebruik als Mariniers- en Hulstkampmuseum, partycentrum en kantoorruimte.

Omschrijving:

Op de hoek Thorbeckestraat/Maaskade gesitueerd pand van gedeeltelijk één en gedeeltelijk vier bouwlagen opgetrokken in rode baksteen met natuurstenen banden, diamantblokken en cordonlijsten. Het aan de zuidwestelijke zijde gelegen bouwvolume van één bouwlaag en het meest zuidwestelijke derde deel van het bouwvolume van vier bouwlagen is onderkelderd. Het representatieve deel van het pand (georiënteerd op de Maaskade) is voorzien van een hardstenen basis met rusticamotief en diamantblokken. Het gebouw heeft aan de Maaskade- en de Burgemeester Hoffmanstraatzijde een met leien gedekt schilddak, terwijl het bouwvolume daartussen wordt bekroond door drie parallelle zadeldaken.

De zichtbare dakvlakken hiervan zijn eveneens gedekt met leien, de dakvlakken aan de andere zijde met pannen. Het middelste zadeldak (boven de oorspronkelijke fabriekshal) was oorspronkelijk met draadglas bedekt, rustend op ijzeren roeden. De hoge (voor)gevel aan de Maaskade heeft een driedeling die wordt gearticuleerd door de twee licht risalerende uiteinden, die zijn voorzien van hoge topgevels, en een middendeel bekroond met vier kleinere topgeveltjes. De gevel aan de Thorbeckestraat bezit, uiterst noordelijk, één topgevel. De topgevels zijn gedeeltelijk opgewerkt en rijk gedecoreerd met voluten, schelpmotieven en vazen. De hoofdingang bevindt zich in het midden aan de Maaskade en is voorzien van twee bronzen wapenschilden. Dit middendeel wordt verder gemarkeerd door vier halfzuilen met rijk gedecoreerde bronzen onderstukken (Neptunus en Mercurius), gesigneerd door S. Miedema. Hiertussen, tussen de vensters, bronzen deelzuiltjes. In het linkerdeel één ingang voorzien van lantaarns met aan weerszijden een venster, in het rechterdeel twee ingangen (waarvan de linker met lantaarns) met daartussen drie rondboogvensters. De (schuif)vensters, met houten kozijnen, zijn getoogd en rechthoekig (bovenste verdieping en middendeel begane grond Maaskade) en op de eerste verdieping voorz...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview