terug

Hoek Nw

Nieuwe Binnenweg 149, Rotterdam

Inleiding

WOONBLOK met zestien ruime PORTIEK-ETAGEWONINGEN, een WINKEL, een RESTAURANT en een GEB-TRANSFORMATORHUISJE in 1930-1932 gebouwd naar Nieuw Zakelijk ontwerp van J.H. van den Broek in opdracht van de projectontwikkelaar W.G. Sprenger. De betonbouw werd uitgevoerd door de firma Wolterbeek en Van Dorp, de ijzerconstructie door de firma Van de Kammen.

N.B. De winkelruimte aan de Mathenesserlaan was oorspronkelijk ontworpen als grandcafé met restaurant en biljartzaal maar werd vrijwel direct na de oplevering opnieuw ingericht, deels als autoshowroom en deels als meubelmagazijn. Momenteel (1996) is hier de meubelzaak Hartman gevestigd.

Omschrijving:

Licht geknikt L-vormig woonblok bestaande uit een hoogbouw van zes bouwlagen op de hoek Mathenesserlaan/Nieuwe Binnenweg en een lager aansluitend langgerekt bouwvolume van vier bouwlagen aan de Mathenesserlaan. Beide bouwvolumes worden ontsloten door een gesloten portiek. Alleen de portiek aan de Nieuwe Binnenweg is voorzien van zowel een personenlift als een boodschappenlift. De portieken zijn hoger opgetrokken en voorzien van sheddaken met deuren die toegang verlenen tot het platte dak, dat oorspronkelijk als gemeenschappelijke daktuin bedoeld was. Op de met zink beklede dakrand is een stalen reling aangebracht. Het bouwblok is boven een gepolijste zwarte natuurstenen (Syeniet) plint opgetrokken in gele grofgezande Limburgse strengperssteen. De constructie bestaat tot de eerste verdieping uit een betonskelet. De erboven gelegen verdiepingen hebben een ijzeren geraamte. De vloeren bestaan uit een gewone houten balklaag waarover in de dwarsrichting spijkerribben zijn gelegd, waarop de vloerdelen werden bevestigd. De licht gebogen luifels boven de ingangen en de buiten het hoofdvolume uitstekende balkons aan de voor- en achterzijde zijn van beton. De gevel aan de Nieuwe Binnenweg heeft in het midden een iets terugliggende doorlopende vensterstrook met gematteerd glas die het erachter gelegen wigvormige trappenhuis verlicht. De ingangspartij bevindt zich onder een licht gebogen betonnen luifel en heeft een stoep van het zelfde materiaal als de plint. De oorspronkelijk symmetrische deur van Plymax is vervangen. Links van de portiek aan de Nieuwe Binnenweg bevindt zich de, eveneens iets terugliggende, restaurantpui met geheel links de toegang. De vitrine van de winkelpui rechts van de portiek volgt de gebogen rooilijn van de straat en komt hierdoor los van de gevel erboven, die een haakse hoek maakt richti...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview