terug

Villa Oud Walenburg

Walenburgerweg 31, Rotterdam

Inleiding

VILLA "Oud Walenburg", gebouwd in 1907 in Um 1800 stijl met Neo-Barokke details naar ontwerp van architect E. Cuypers, in opdracht van de houthandelaar Jan P. Helmer. De villa werd gebouwd ter plaatse van de voormalige (uit de zestiende eeuw daterende) buitenplaats Walenburch.

In 1919 kwam de villa in het bezit van de Congregatie van de H. Catherina van Siena, dominicanessen van Voorschoten, die er een klooster van maakten. In 1920-1921 realiseerde de Congregatie een uitbreiding, in sobere traditionalistische stijl, aan de oostzijde van de villa, die ook onder de bescherming valt. Het grondgebied van het landgoed werd in de loop der jaren grotendeels bebouwd op de voortuin en zeer diepe achtertuin achter het klooster na.

N.B. Op 19 mei 1960 werd in de (zeer diepe) achtertuin de afsluitsteen van het familiegraf van het geslacht Walenburg geplaatst.

Tegenwoordig is het klooster (de uitbreiding) evenals de kapverdieping van de villa in gebruik als jongerenpension.


Omschrijving

De (oorspronkelijk vrijstaande) villa met grote voortuin is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat (gedeeltelijk) een souterrain, twee verdiepingen en een kapverdieping onder een met leien gedekt schilddak. De nok is voorzien van een dakruiter, met luiklok en uurwerk. Op de hoeken staan vier schoorstenen. Het dak is voorzien van dakkapellen: twee aan de voorzijde, drie aan de westzijde waarvan de middelste met grotere afmetingen en een afgeplat dakje, en twee aan de achterzijde. De gevels zijn gemetseld met rode baksteen en voorzien van natuurstenen details en hoekblokken. De rechthoekige (schuif)vensters hebben houten kozijnen en bovenlichten met kleine roedenverdeling en zijn voorzien van persiennes. De voorgevel is vijf vensterassen breed en heeft een middenrisaliet met een natuurstenen bordestrap voor de ingang. Boven de ingang is een door Dorische zuilen gedragen natuurstenen balkon gesitueerd. De ingang bestaat uit een houten deur met houtsnijwerk (ridderhelmen) en een klein rondboogvenster met siertraliewerk. Rond de deur bevindt zich een glas-in-lood omlijsting, eveneens achter siertraliewerk. Het balkon heeft een natuurstenen balustrade met op de hoeken twee schildhoudende leeuwen. Op het balkon een dubbele houten deur met bovenlicht en luiken conform de overige vensters (op begane grond en eerste verdieping twee aan weerszijden van de middenrisaliet). Boven deze deur bevindt zich een natuurstenen lijst waarin de naam "Oud Walenburg" is gebeit...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview