terug

Woonblok 35

Mathenesserdijk 108-132, Rotterdam

Inleiding

WOONBLOK met 35 (HAAGSE) PORTIEK-ETAGEWONINGEN, 1 WINKEL en 2 BEDRIJFSRUIMTEN in 1935 gebouwd in Nieuw Zakelijk stijl naar ontwerp van architect J.H. van den Broek.

N.B. Eind 1990 is de gevel van het bouwblok gerenoveerd door architectenbureau Erik Bakema. Hierbij zijn de oorspronkelijke staalprofielen deels vervangen door kozijnen van gemoffeld aluminium, waarbij de oorspronkelijke vensterindeling licht is gewijzigd. De eenvoudige ranke ijzeren 'scheepsbalustraden' van de balkons zijn vervangen door een robuustere ijzeren borstwering. In de portiekwoningen aan de Mathenesserdijk zijn de vensters vervangen door kunststof.


Omschrijving

Op L-vormig grondplan gerealiseerd bouwblok bestaande uit een dwarsvleugel van vijf bouwlagen aan de Balkenstraat deels op het talud van de Spangensekade en een langere, onder stompe hoek afsluitende, woningstrook van vier bouwlagen evenwijdig aan de Mathenesserdijk. Het geheel is onderkelderd met een souterrain en opgetrokken aan de hand van een betonskelet met een plat dak. De donkerrode bakstenen gevels zijn voorzien van betonnen balkons, cementstenen plinten en cementstenen gevelbanden aan de bovenzijde tussen de vensters van de eerste en tweede verdieping. Onder de dakrand bevindt zich per woningtravee een korte ijzeren hijsbalk. De vensterpuien van de winkels, woningen en bedrijfsruimten waren oorspronkelijk van staal met een verticale roedenverdeling. De balkondeuren zijn van hout, de portiekdeuren zijn van staal. De balkons hebben eenvoudige stalen 'scheepsbalustrades' (welke bij het kopse blok zijn vervangen). In het kopse bouwblok aan de Balkenstraat, toegankelijk via een betonnen galerij over de volle breedte van de voorgevel, bevinden zich twee portieken met per portiek een lift en een stenen trappenhuis. Het trappenhuis wordt verlicht door een verticale vensterstrook, oorspronkelijk met stalen roedenverdeling en matglas, op het dak schuin doorlopend in de hoger opgetrokken liftschacht. Onder de galerij bevindt zich het souterrain met bovenin de gevel een strook lage, liggende vensters. Rondom het dak loopt een eenvoudige ijzeren balustrade. Gespiegeld aan weerszijden van het portiek bevinden zich telkens vier driekamer-etagewoningen. Per portiek worden acht woningen ontsloten. Op de begane grond bevindt zich aan weerszijden van het portiek een woning met direkt naast het trappenhuis een rechthoekig keukenvenster, waarnaast een groot woonkamervenster. De woning op de hoek van de Mathenesserdijk ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview