terug

Centraal plan

Stadhoudersweg 99, Rotterdam

Inleiding

Rechthoekig gesloten WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de begane grond, dat het noordoostelijk bouwblok vormt van het stedebouwkundig ensemble het "Centraal Plan", en gebouwd is gedurende de jaren 1932-1935.


Omschrijving

Aan de Stadhoudersweg omvat het bouwblok zeven door brede betonstenen trappen bereikbare "Haagse portieken", ieder zes woningen ontsluitend. Aan weerszijden van de portieken bevinden zich de voordeuren van de begane grond woningen. Boven de brede, gelede vensters op de begane grond bevindt zich een doorlopende smalle houten luifel. Ter hoogte van de kelderverdieping bevat de gevel per woningtravee een geleed laag strookvenster. De eerste verdieping bevat per woningtravee een breed geleed venster en boven de portieken een rechthoekig venster met horizontale roedenverdeling. Op de tweede en derde verdieping heeft iedere woning een ondiep balkon met stalen borstwering waarachter een venster en deur en (aansluitend) ernaast per woningtravee een breed geleed venster. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon met bakstenen borstwering en ijzeren reling. Aan de Statenweg bevinden zich op de begane grond winkels met ertussen twee Haagse portieken die elk zes woningen ontsluiten. Op de eerste verdieping bevinden zich brede gelede vensters en rechthoekige vensters met horizontale roedenverdeling boven de portieken. Op de tweede en derde verdieping zijn de woningen aan weerszijden van de portieken gespiegeld en hebben ieder een ondiep balkon met stalen borstwering waarachter een venster en een deur en ernaast (aansluitend) een breed venster per woningtravee. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon, conform aan de Stadhoudersweg. Aansluitend aan de Statenweg bevindt zich in de Van der Meydestraat een bouwvolume van vijf bouwlagen met op de begane grond een Haagse portiek ten behoeve van zes woningen. Links hiervan bevindt zich de voordeur van de begane grond woning.

Boven de op de hoek gesitueerde winkel bevinden zich op de verdiepingen brede vensters. Links hiervan zijn de woningen aan weerszijden van de portiek gespiegeld en bevatten op de begane grond en eerste verdieping brede gelede vensters. Boven de portiek bevindt zich een rechthoekig venster. Op de tweede en derde verdieping bevindt zich in het midden per woning een ondiep balkon met een deur en venster en aan weerszijden hiervan per woning een breed venster. De vierde verdieping ligt terug achter een doorl...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview