terug

Centraal plan

Stadhoudersweg 130, Rotterdam

Inleiding

Aan de ZW-kop geopend, doch verder gesloten - wigvormig WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de begane grond, dat het zuidwestelijk deel vormt van het stedebouwkundig ensemble het "Centraal Plan" en gebouwd is gedurende de jaren 1937-1939.


Omschrijving

Aan de Stadhoudersweg omvat het bouwblok vijf bouwlagen en een kelderverdieping, waarbij zich op de hoek met de Statenweg winkels bevinden. Dit bouwvolume bevat zes betegelde portieken, elk ten behoeve van acht woningen (boven de winkels zeven) waarin zich op de begane grond tevens een stalen deur met traliewerk en venster bevindt naar de kelderverdieping. Boven de portieken bevinden zich doorlopende verticale vensterstroken met een kleine roedenverdeling. Ter hoogte van de kelderverdieping bevinden zich per woningtravee drie lage vensters. Op de overige bouwlagen bevinden zich per woningtravee brede gelede vensters. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon met bakstenen borstwering en stalen reling. Aan de Statenweg telt het bouwblok eveneens vijf bouwlagen en een kelderverdieping en bevinden zich op de hoek met de Stadhoudersweg en de hoek met de Statensingel winkels op de begane grond. Dit bouwvolume bevat vijf Haagse portieken voor elk zes woningen, waarvan de linker drie worden geflankeerd door de voordeuren voor de begane grond woning. De portieken en de flankerende voordeuren zijn te bereiken via een gezamelijke brede betonstenen bordestrap. Ter hoogte van de kelderverdieping bevinden zich per woningtravee twee lage vensters. Op de eerste verdieping bevindt zich per woning een breed geleed venster en boven de portieken een rechthoekig venster. Op de tweede en derde verdieping bevindt zich per woning (gespiegeld) een ondiep balkon met venster en deur en (aansluitend) ernaast een breed geleed venster. De vierde verdieping ligt terug achter een doorlopend balkon, conform aan de Stadhoudersweg.

Aan de Statensingel omvat het bouwblok geheel rechts (hoek Statenweg) een bouwvolume van vijf bouwlagen en een kelderverdieping. Hierin bevinden zich (boven de winkels van de Statenweg) twee vensterassen met brede gelede vensters. Links bevat dit bouwvolume een portiek (voor zes woningen) waarboven een verticale vensterstrook met kleine roedenverdeling en rechts hiervan per verdieping twee brede gelede vensters. Aansluitend volgt de gevel van het bouwblok in westelijke richting de schuine rooilijn van de Statensingel en omvat hier drie bouwlagen met so...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview