terug

Half vrijstaand woonblok met maisonettes en portiek-etagewoningen

Schepenstraat 60a, Rotterdam

Inleiding

Half vrijstaand WOONBLOK met MAISONETTES en PORTIEK-ETAGEWONINGEN gebouwd in 1936-1937 naar ontwerp in Nieuw Zakelijke trant van de architect J.H. van den Broek binnen het Uitbreidingsplan Blijdorp uit 1929-1931 van W.G. Witteveen. Het woonblok maakt deel uit van een groot haakvormig bouwblok - gesitueerd aan de zuidwestelijke grens van het uitbreidingsplan - en bestaat uit aaneengesloten stroken etagewoningen, ontworpen door verschillende (verwante) architecten waaronder A. Otten en W.Th. ten Bosch.


Omschrijving

Het half vrijstaande haakvormig woonblok omvat een kelder en vijf bouwlagen (gedeeltelijk zes) onder een plat dak en is opgetrokken met een betonconstructie en met gevels in gele verblendsteen boven een cementen plint. De iets verdiept liggende vensters zijn (oorspronkelijk) gevat in dunne stalen profielen en worden bekroond door zeer smalle betonnen luifels. De betonnen balkons hebben ijzeren borstweringen. De gevel aan de Schepenstraat bevat vier Haagse, betegelde portieken met granito vloeren, die vier woningen op de bovengelegen etages ontsluiten. Deze driekamerwoningen (op de tweede en derde verdieping) beschikken ieder nog over twee kamers en een badkamer op de vierde verdieping, toegankelijk via een eigen trap. De bergingen in de kelder zijn toegankelijk via een smalle trap op de begane grond, die zich direct naast de trap naar boven bevindt. De maisonettes zijn toegankelijk via eenvoudige houten voordeuren op de begane grond, aan weerszijden van de trap en keldertoegang. De voordeuren bevatten een rondlicht en zijn voorzien van bovenlichten. De gevelindeling is aan weerszijden van iedere portiek gespiegeld en bevat op de begane grond en eerste verdieping horizontale (oorspronkelijk drieledige) vensters. Ter hoogte van het souterrain bevinden zich lage dubbele vensters. Het gevelvlak onder de vensters op de eerste verdieping is (oorspronkelijk) gestuct conform de plint op de begane grond. Tussen de vensters op de eerste verdieping bevindt zich een balkon met open ijzeren borstwering en in de gevel twee bovenlichten. Het balkon wordt in tweeën verdeeld door een matglazen windscherm. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich per woningtravee brede vensterstroken. Op de vierde verdieping bevinden zich lagere vensters. In het midden boven ieder venster bevindt zich hier een stalen hijsbalk. De (kortere) gevel aan het Walenburgerplein herbergt tien woningen (met een gezamenlijke portiek) op een in de linkerhoek taps toelopen...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview