terug

Woningcomplex De Eendracht

Statenweg 39, Rotterdam

Inleiding

Als woningcomplex Vroesenlaan bekend U-vormig WOONHOF met 84 ETAGEGEWONINGEN, een KLEUTERSCHOOL en een WINKEL gebouwd tussen 1931-1934 in Nieuw Zakelijke stijl rondeen gemeenschappelijk binnenterrein met een ommuurde SIERTUIN. Het bouwblok, naar ontwerp van architect J.H. van den Broek, werd in opdracht van de woningbouwvereniging 'De Eendracht' en de 'Woningcoöperatie' gebouwd voor gemeentepersoneel.

Dit complex is het enige uitgevoerde bouwblok uit een plan voor zeven identieke halfopen bouwblokken aan de oostelijke rand van het Vroesenpark, en werd uiteindelijk in het Uitbreidingsplan Blijdorp van W.G. Witteveen (door de raad vastgesteld in 1931) gerealiseerd. Ten gevolge van de crisis werden de woningen in de middenstandssector besteed en werden van het gemeenschapsidee alleen de collectieve tuin in het binnenhof en de kleuterschool in de noordoostelijke hoek van het binnenhof verwezenlijkt.

Voor Van den Broek was dit project een van de eerste mogelijkheden om zijn ideeën over het Nieuwe Bouwen, opgedaan tijdens excursies naar woningbouwexperimenten in Frankfurt, in de praktijk te brengen. De vierkamerwoningen, ontworpen als alternatief voor de alkoofwoning en de enkelzijdige woningoriëntatie, hadden oorspronkelijk een flexibele plattegrond met een dag- en nachtindeling. Door toepassing van schuifwanden, opklapbedden en een uitgekiende plattegrondopzet konden de woonruimtes's avonds worden veranderd in slaapkamers. De situering van de badkamer en de W.C. was zodanig dat deze zowel in de dag- als in de nachtopstelling in verbinding stonden met alle kamers.


Omschrijving

Het U-vormige woonhof, ontstaan door het open laten van de korte zijde aan de Vroesenlaan, bevat in totaal 83 etagewoningen, alle met vier kamers en een portiekontsluiting. Aan de Van der Horststraat en aan de Navanderstraat heeft het complex twee lange stroken van drie bouwlagen en aan de Statenweg een korter maar hogere strook van vier bouwlagen. De drie stroken van het bouwblok hebben een plat dak, met een geprofileerde daklijst. In het souterrain bevinden zich aan de straatzijde bergingen, verlicht door smalle lintvensters. Aan de tuinzijde is het souterrain geopend, waardoor de betonnen kolommen van de toegepaste betonconstructie zichtbaar zijn. De vleugel aan de Navanderstraat is, door een één bouwlaag tellend kleuterschooltje, met de vleugel aan de Statenweg verbonden. De vleugel aan de Van der Horststraat staat vrij. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen m...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview