terug

Vm. Kantoor der Rijksbelastingen

Puntegaalstraat 15-479, Rotterdam

Inleiding

BELASTINGKANTOOR der Rijksbelastingen, een bouwkundige eenheid vormend met drie GARAGES, een FIETSENSTALLING en een TRANSFORMATORHUIS. Centraal belastingkantoor waarin de verschillende belastingdiensten werden ondergebracht. Het monumentale gebouw is een stedebouwkundig baken in de as van de Westzeedijk en biedt uitzicht op de Parksluizen. Het pand werd tussen 1938-1948 gebouwd naar een Nieuw Traditionalistisch ontwerp van H. Hoekstra, hoofdarchitect van de Rijksgebouwendienst in opdracht van het Departement van Financiën.

Het gebouw behoorde tot een van de grootste Rotterdamse bouwopdrachten tijdens de oorlog en werd uitgevoerd door de N.V aanneming-maatschappij H.& P. Voormolen te Rotterdam.

N.B. In 1964 werd het gebouw uitgebreid met een vijf bouwlagen tellende vleugel in de rooilijn van de Westzeedijk naar een zakelijk ontwerp van architectenbureau Kraayvanger uit Rotterdam. De portierswoning aan de Westzeedijk moest hiervoor worden gesloopt. De nieuwe vleugel valt vanwege zijn latere bouwdatum buiten de bescherming.

In de loop der jaren werd de overdekte fietsenstalling op het achterterrein in gebruik genomen als parkeerplaats voor auto's.


Omschrijving

Het belastingkantoor is zowel aan de voor- als achterzijde streng symmetrisch geleed en bestaat uit een risalerend middendeel van zeven vensterassen breed met haaks hierop aan weerszijden twee terugliggende zijvleugels van twintig vensterassen breed en zes vensterassen diep. Het zes bouwlagen en een kelderverdieping tellende kantoor bestaat uit een betonskeletconstructie, waarbij de gevels boven een natuurstenen plint zijn opgetrokken in bruinrode baksteen met licht natuurstenen/betonnen vensteromlijstingen en daklijsten. De vensters, verdiept in de gevels aangebracht, zijn gevat in stalen kozijnen met dito roedenverdeling. Vleugels en middendeel zijn, op de terugliggende bovenste bouwlagen, voorzien van rondom uitkragende gebogen daken bekleed met groen geoxideerd Tecutakoper. Het dak van het middendeel is in het midden geopend, waardoor de kapverdieping zich hier rondom een open cour bevindt. In de zijvleugels, ter hoogte van de kelderverdieping, half in de natuurstenen plint, heeft het gebouw kleine vierkante vensters. De centrale hoofdingang, bestaande uit vijf hoge stalen deuren (niet meer origineel) met tussenliggende natuurstenen stroken, bevindt zich in het middendeel en is bereikbaar via een brede natuurstenen trap. Boven de ingangspartij bevindt zich in de gevel een rechth...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview