terug

Rotterdamsch Lyceum

Pieter de Hoochstraat 29, Rotterdam

Inleiding

Rotterdamsch LYCEUM gebouwd in 1928 in Zakelijk Expressionistische stijl naar ontwerp van de architecten J.H. de Roos en W.F. Overeynder.

In 1939 werd aan de Pieter de Hoochstraatzijde, boven de ingang, in dezelfde trant een derde bouwlaag toegevoegd.

N.B. In 1975 werd op de hoek Kapelstraat/Sint-Jobspad een verdieping toegevoegd en in de jaren tachtig werden op het dak noodlokalen geplaatst.


Omschrijving

Het vrijstaande schoolgebouw is gesitueerd tussen de Pieter de Hoochstraat, de Kapelstraat, het Sint-Jobspad en het Kerkepad. Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met terugliggende delen aan het Sint-Jobspad en het Kerkepad. De school is geheel onderkelderd en bestaat uit drie bouwlagen en bouwvolumes van één bouwlaag aan het Sint-Jobspad en op de hoek Pieter de Hoochstraat/Kapelstraat. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen boven een natuurstenen plint. Het platte dak heeft een daklijst van leisteen. Kozijnen en deuren zijn van hout. Aan de voorgevel (Pieter de Hoochstraat) zijn aan de plint ter hoogte van de muurdammen uitstekende rechthoekige basementen aangebracht. Aan de achtergevel ontbreekt de plint en bevinden zich alleen op regelmatige afstanden basementen. De voorgevel bestaat links van de ingangspartij uit vier brede en (links) drie smallere vensterassen waarin zich per bouwlaag een licht risalerend breed venster bevindt met erboven en onder direct aansluitend een vensterstrook van respectievelijk vijf of drie vierkante vensters. De hoofdingang bevindt zich onder een gemetselde rondboog en bestaat uit een terugliggende natuurstenen bordestrap en houten toegangsdeuren, gevat in een boogvormige houten omlijsting. In het metselwerk rondom deze houten pui bevinden zich 10 kleine glas-in-loodvensters in gebogen trapeziumvorm. Boven de ingang bevindt zich op de gevel de naam "Rotterdamsch Lyceum" in metalen belettering. Boven de rondboog bevindt zich op de eerste verdieping een brede drieledige vensterpartij met alleen aan de onderzijde een vensterstrook (met drie maal twee vierkante vensters). Aan weerszijden van de ingang bevinden zich op begane grond en eerste verdieping smallere vensters in vergelijkbare vorm. Aan het gevelvlak rechts van het smalle venster op de eerste verdieping bevond zich oorspronkelijk een vlaggemast. In de opbouw uit 1939 (tweede verdieping) is de vensterindeling doorgevoerd conform het linkerdeel van de gevel (twee brede vensters). De hoek Pieter de Hoochstraat/Kapelstraat wordt g...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview