terug

Ungerpleinflat

Ungerplein 2, Rotterdam

Inleiding

Op de noordelijke hoek Schiekade/Ungerplein gelegen TORENFLAT van dertien bouwlagen waarin zich oorspronkelijk luxe-appartementen bevonden. De torenflat maakt onderdeel uit van het Ungerpleincomplex, in 1928-1932 gebouwd naar ontwerp van J.H. van den broek in samenwerking met H. Leppla volgens de principes van het Nieuwe Bouwen.

N.B: de torenflat op de noord-oostelijke hoek en enkele woningen in de zuidelijke gevelwand van het plein zijn sinds de jaren zestig in gebruik als kantoor. De stalen vensterpuien zijn recentelijk vervangen door kunststofkozijnen met spiegelglas. De luifel boven de entree is met trespatex bekleed en de stalen roedenverdeling in de verticale vensterstrook van het trappehuis is vervangen door kunststof.


Omschrijving

Torenflat van dertien bouwlagen, oorspronkelijk met luxe-appartementen: per etage één vijf-kamerappartement op het Ungerplein en één zes-kamerappartement met dienstbodekamer georiënteerd op de Schiekade. De kamers waren bij beide woningtypen centraal gegroepeerd rond een hal en werden ontsloten door een ruim centraal trappehuis met een dubbele lift. De flat, die volledig is opgetrokken in een betonskelet, vormt een architectonische eenheid met de aangrenzende bouwblokken rond het plein en aan de Schiekade doordat de borstweringen tussen de verdiepingen van de laagbouw doorlopen in de borstweringen van de flat. Aan het Ungerplein kragen de borstweringen van de flat iets uit. De hoofdingang bevindt zich aan het Ungerplein onder een betonnen luifel met een natuurstenen trappartij. De begane grond was oorspronkelijk gesloten met een lage doorlopende strook vensters vlak onder de borstwering. De woningen aan het Ungerplein hadden oorspronkelijk links naast het trappenhuis over de volle breedte een stalen vensterstrook met verschillend samengestelde vensters. Rechts naast het trappenhuis bevond zich oorspronkelijk een breed venster met stalen roedenverdeling. Alle vensters aan het Ungerplein waren oorspronkelijk voorzien van zonweringen. De gevel aan de Schiekade is eveneens voorzien van vensterstroken. Deze worden onderbroken door loggia's, die zich in het midden van de stroken bevinden. De woningen aan het Ungerplein hebben aan de noordzijde een breed balkon. Op de bovenste, twaalfde, verdieping bevindt zich aan de Schiekade een penthouse. Boven de woningen aan het Ungerplein is hier een groot terras gesitueerd met een eenvoudige ijzeren balustrade. Het terras had oorspronkelijk een gemeenschappelijke funct...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview