terug

Voormalig herenhuisin Overgangsarchitectuur

Schiekade 77, Rotterdam

Inleiding

Voormalig HERENHUIS, gebouwd in 1896 in opdracht van de bouwondernemer C. Kurpershoek, naar (een vroeg) ontwerp in Overgangsarchitectuur van de Rotterdamse architect P.G. Buskens.

N.B. Het pand is inwendig verbonden met het niet van rijkswege beschermenswaardige pand Schiekade 75 (in eclectische stijl) en deelt samen met dit pand aan de achterzijde een zeer diepe tuin met landschappelijke aanleg.


Omschrijving

Het (niet vrijstaande) herenhuis is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en omvat een souterrain, twee verdiepingen en een kapverdieping. De voorgevel, vier traveeën breed, is asymmetrisch ingedeeld en, boven een rustica natuurstenen plint ter hoogte van het souterrain, opgetrokken in rode verblendsteen met details van natuursteen en gele verblendsteen. De glas-in-lood (schuif)vensters en deuren zijn rechthoekig of getoogd met houten kozijnen. Het zadeldak, met de nok parallel aan de Schiekade, is met leien gedekt. De voorzijden van de punt(zij)gevels zijn met rode baksteen en natuurstenen ezelsruggen als trapgevels gedetailleerd. Ter hoogte van het souterrain bevinden zich respectievelijk (van links naar rechts): de houten, geprofileerde, dienstingang met ijzerbeslag en siertraliewerk, een drieledig venster met ronde bovenlichten, een halfrond venster en de inpandige natuurstenen trap naar de voordeur. Ter hoogte van de bel-étage bevinden zich links twee rechthoekige vensters, aan de bovenzijde omlijst met natuursteen. Hierboven bevindt zich een fries met een tegeltableau met de spreuk "sine labore nihil". Rechts van deze vensters de ingangsportiek onder een rondboog van gele verblendsteen en natuurstenen aanzetstenen. Deze boog steunt aan de rechterzijde op een hardstenen zuil. Aansluitend hierop bevindt zich rechts, boven de trap, een halve rondboog van gele verblendsteen. De voordeur is van decoratief geprofileerd blank hout met smeedijzeren siertraliewerk voor de kleine vensters. Rechts van de deur bevindt zich een rondboogvenster. Op de tweede verdieping bevinden zich links twee gekoppelde vensters omlijst met een spaarveld van gele verblendsteen en onder een gezamenlijke decoratieve rollaag. In de boogtrommel van de rollaag is een tegeltableau aangebracht. Boven de ingangspartij bevindt zich een natuurstenen balkon met een rechthoekige deur met getrapte natuurstenen omlijsting. Rechts hiervan één getoogd venster omlijst met een spaarveld van gele verblendsteen, waarboven een tegeltableau met het jaartal "1896". Naast het...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview