terug

Vm. Gemeentarchief

Mathenesserlaan 315-317, Rotterdam

Inleiding

Rotterdams gemeentelijk ARCHIEF in 1898 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeentearchitect D.B. Logemann bestaande uit een KANTOORGEBOUW in Neo-Renaissancestijl en een DEPOT in utilitaire bouwtrant naar de toenmalige opvattingen van brandpreventie en daglichttoetreding.

N.B. Het depotgedeelte met studiezaal en bibliotheek is in een aantal fasen uitgebreid (1946) en verbouwd (1956 en 1972), waarbij tijdens de laatse verbouwing het interieur van het oudste depotdeel volledig is gewijzigd en van een liftschacht en nieuwe trappenhuizen voorzien. Voor de studiezaal werden gedeeltelijk de twee bovenste verdiepingen samengetrokken waardoor een hoge vide ontstond. De rechthoekige vensters van de derde en de vierde bouwlaag werden samengetrokken tot één hoog venster. Tussen 1967 en 1971 werd het archief aan de Robert Fruinstraat uitgebreid met een 11 bouwlagen tellende toren met een betonskelet naar ontwerp van architect Stekelenburg. Deze toevoegingen vallen buiten de bescherming.


Omschrijving

Het drie bouwlagen tellende kantoorgebouw van het Rotterdamse gemeentearchief is met kelder en kapverdieping op een rechthoekige plattegrond in rode Friese baksteen opgetrokken boven een samengesteld hardstenen basement. Het gebouw heeft aan de voorzijde een hoog met leien bedekt zadeldak ingeklemd tussen twee trapgevels en aan de achterzijde een plat dak van houtcement aangebracht op gewelfjes van stampbeton. De gedecoreerde voorgevel is rijkelijk voorzien van Oberkirchner zandstenen pilasters, venster- en deuromlijstingen, sluitstenen, vensterbanken en dekplaten en heeft een symmetrische opzet met een terugliggende middenpartij van drie vensterassen breed en twee hoekrisalieten van elk één vensteras breed. De risalieten worden verticaal gearticuleerd door pilasters in kolossale orde rustend op het basement en bekroond door composiet kapitelen, waarin allegorische dierfiguren verwerkt zijn. Van links naar rechts een ooievaar (vruchtbaarheid), een haan (waakzaamheid), een valk (scherpzinnigheid) en een uil (wijsheid). De ooievaar en de haan flankeren de voormalige studiezaal in de linker risaliet. De valk en de uil bevinden zich in de kapitelen aan weerszijden van de kamer van de archivaris in de rechter risaliet. De kozijnen van deuren en vensters zijn van hout met natuurstenen archivolten, lijstwerk en tracering. In haar decoratie en emblemen verwijst het gebouw enerzijds naar de locatie Rotterdam (Maas en Rotte) anderzijds naar het gebruik (studie ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview