terug

Nieuw Rhodenrijs

Delftweg bij 166, Rotterdam

Inleiding

In gemengde tuinstijl uitgevoerde TUINAANLEG bij het complex Nieuw Rhodenrijs met bijbehorende metselwerken en oprijlaan. De tuinaanleg dateert uit 1933 en is gesitueerd op een rechthoekig terrein tussen de Delftweg en Rijksweg Delft-Rotterdam.

N.B. In de loop der jaren is de tuin, hoewel in opzet nog duidelijk herkenbaar, op onderdelen gewijzigd: Op het achterterrein is een tennisbaan aangelegd. De bruggen naar de verschillende weidekavels zijn vervangen door een meer eigentijds type en vallen buiten de bescherming. De oorspronkelijke witte Art Deco lantaarns zijn recent vervangen.

Omschrijving

De gemengde tuinaanleg in een half-open (Engelse) landschapsstijl wordt afgewisseld met een geometrisch aangelegd gedeelte van rechthoekige ommuurde terassen uitgevoerd in donkere handvormsteen met omliggende, ommuurde borders overgaand in open, door sloten en bossages omzoomde, weidekavels met boomcoulissen en enkele fraaie solitairen. De noordelijk gesitueerde, in rode klinkers uitgevoerde, brede oprijlaan heeft voor het huis een laanbeplanting van kastanjebomen. Voor het huis wordt de laan over een sloot geleid door een zorvuldig gemetselde brug met lage borstwering en blauw geglazuurde afdektegels en aan weerszijden lantaarns conform de rondboogbrug aan de straat. Tussen het toegangshek en de brug van de met klinkers bestraatte oprijlaan aan weerszijden twee losstaande gemetselde pijlers met blauw geglazuurde tegels en lantaarns. Ter hoogte van het landhuis bevindt zich rechts nog een derde pijler met lantaarn. De oprijlaan loopt via de poortdoorgang door over het landgoed en maakt een bocht nabij de perceelsgrens.

Waardering

Tuin bij het landgoed Nieuw Rhodenrijs aangelegd in gemengde tuinstijl, met bijbehorende elementen, als oorspronkelijk functioneel onderdeel van het landhuis van algemeen belang uit landschappelijk en tuinarchitectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.


Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview