terug

Voormalige verffabriek

Overschieseweg 35, Rotterdam

Inleiding

Voormalige VERFFABRIEK, in 1940-43 gebouwd naar een functionalistisch ontwerp van J.H. Van den Broek (architectenbureau Brinkman en van den Broek) in opdracht van de firma Tollens & Co. N.V. Verf- en Vernisfabrieken. In 1952 werd het laboratorium op de bovenste verdieping van de kantoorvleugel uitgebreid met drie traveeen onder een lessenaarsdak en zes traveeen onder een plat dak. In 1958 werd het kopse bouwvolume aan de zuidzijde verhoogd met een derde verdieping. De uitbreidingen werden geheel in de trant van het oorspronkelijke ontwerp uitgevoerd door het architectenbureau Van den Broek en Bakema.

N.B. In 1962 werd de uitgebreide fabriek uitvoerig verbouwd door architect Van Wijk van hetzelfde architectenbureau, waarbij o.a de vierkamerwoning op de noordwestelijke hoek werd vervangen door een directiekantoor, een vergaderkamer en enkele ontvangstruimten. De fabriekshal is thans in gebruik als goederenopslag. Op de eerste verdieping bevinden zich diverse atelier- en bedrijfsruimten. Het voormalige laboratorium is getransformeerd tot woonruimte. In het kantoor op de begane grond is een containerverhuurbedrijf gevestigd.

Omschrijving

De verffabriek is samengesteld uit verschillende, in elkaar grijpende en in hoogte verschillende bouwvolumes en dakvormen op een gemeenschappelijke, grotendeels rechthoekige, plattegrond. Het gebouw heeft een in de gevel zichtbare betonconstructie en is geheel onderkelderd. De gevels zijn boven een gemetseld trasraam van rode baksteen gevuld met houten vensterpuien met stalen sponningen. Het voorste volume, parallel aan de Schie, telt twee bouwlagen en maakt een scherpe hoek met de westgevel en een stompe hoek met de oostgevel. Haaks hierop bevindt zich rechts de drie bouwlagen tellende kantoor- en laboratoriumvleugel en evenwijdig aan de kantoren links de productiehal met oorspronkelijk de walsafdeling, kleurmakerij, afdun- en vulafdeling. Deze hal heeft grotendeels ''n bouwlaag onder een uitkragend betonnen zaagdak gesteund door een ijzeren constructie. Het dak bestaat uit in totaal dertien zaagkappen (sheds) met een verticaal glasvlak aan de noordzijde. In deze hal hangt een, vanuit de kantoorvleugel toegankelijke, glazen directieruimte met uitzicht over de hal. In het verlengde hiervan wordt de verdieping in tweeen gedeeld door een laadbalkon. De kantoorvleugel telt drie bouwlagen, waarvan de eerste tien traveen zich onder een overkragend lessenaarsdak bevinden en de hierop volgende zes traveeën een plat da...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview