terug

Villa Buitenlucht

C.N.A.Looslaan 1, Rotterdam

Inleiding

Grote vrijstaande VILLA met in landschappelijke stijl aangelegde omliggende tuin, oorspronkelijk genaamd 'Buitenlust'. De villa werd in 1884 gebouwd in Neo-Renaissancestijl naar ontwerp van architect J.I. van Waning in opdracht van de familie De Kat. In 1914 werd de villa verkocht aan C.N.A. Loos, die er een theeschenkerij begon. In 1921 werd de villa verkocht aan de gemeente Hillegersberg en ingericht als raadhuis met trouwzaal. Tot de annexatie van Hillegersberg door de gemeente Rotterdam in 1941 is het pand als zodanig in gebruik geweest. In de villa zetelt sinds 1983 het kantoor van de deelgemeente Hillegersberg en Schiebroek en voor dit gebruik is de begane grond aangepast.

Omschrijving

De villa telt een kelder, twee bouwlagen en een kapverdieping onder een met leien bedekt, afgeplat schilddak en is op een grotendeels rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen met gepleisterde venster- en deuromlijstingen, plinten, speklagen, dak- en cordonlijsten. De cordonlijsten bevinden zich aan de onder- en bovenzijde van de vensters en lopen geheel rondom. De kozijnen van de verschillend samengestelde vensters zijn van hout. De meest prominente gevel bevindt zich aan de Straatweg en heeft een hoger opgetrokken middenrisaliet gemarkeerd door gebosseerd gepleisterde lisenen. De westelijke hoek wordt gemarkeerd door een nog hoger opgetrokken ronde hoektoren met een kegeldak. De begane grond heeft in het midden, voor het risalerende deel, een veranda bestaande uit een met zink bekleed lessenaarsdak rustend op twee paar geprofileerde houten pijlers aan de uiteinden van het terras. De veranda is aan de bovenzijde tussen de pijlers voorzien van decoratief houten krulwerk en van binnenuit toegankelijk via twee deuren met bovenlichten. Aan weerszijden van de risaliet een drieledig venster met een timpaanvormige omlijsting. Op de verdieping in de risaliet twee T-vensters met aan de onderzijde gepleisterde stroken met vijf diamantblokken en aan de bovenzijde hoek- en sluitstenen. Hierboven is in smeedijzeren kapitalen de aanduiding 'RAADHUIS' aangebracht. Aan weerszijden van het risalerende volume bevinden zich wederom hoge drieledige vensters met bovenlichten. De omlijstingen hebben elk middenboven een klein timpaan. Het risaliet wordt beëindigd door een halsgevel met gepleisterde klauwstukken. De halsgevel bevat in het midden twee eenvoudige rechthoekige vensters, welke met hoekstenen zijn afgezet. De halsgevel, met op de schouders goudkleurige pi...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview