terug

Erf Vlasblom

Nesserdijk 262bij, Rotterdam

Omschrijving onderdeel 3.

Agrarisch BIJGEBOUW (stalgebouw), 1886, op een rechthoekig grondplan afgedekt door een zadeldak met rode Oudhollandse pannen. Mastgoten langs de lange zijgevels. Aan voor- en achtergevel heeft het dak een bescheiden overstek en afwerking met eenvoudige windveren. De in gele baksteen opgetrokken gevels, voorzien van een gecementeerde plint, worden verlevendigd door in rode baksteen uitgevoerde strekken en ontlastingsbogen boven vensters, deuren en laadopeningen. In de gevels eenvoudige opgeklampte deuren of luiken met smeedijzeren gehengen en ijzeren stalramen met roedeverdeling. De gevelindeling komt oorspronkelijk overeen met de inwendige indeling van het gebouw. Voor- en achtergevels zijn puntgevels met een symmetrische indeling, met in het midden een enkele deur met bovenlicht waarboven een hooiluik met keperboogvormig bovenlicht (in de achtergevel gewijzigd). Deze middenpartij wordt geflankeerd door liggende stalramen met ijzeren roedenverdeling. De rechter zijgevel bezit enkele deuren met bovenlicht en geheel rechts dubbele inrijdeuren. De linker zijgevel heeft een serie stalraampjes zoals in de voor- en achtergevel en verder twee stuks laag in de gevel geplaatste houten luiken.

Inwendig bestaat de constructie uit een in de gevels opgelegde enkelvoudige balklaag waarover vloerdelen en op de (hooi)zolder een eenvoudige kapconstructie met schaarspanten met kreupele stijlen.

Waardering

Agrarisch BIJGEBOUW, 1886, van algemeen belang wegens cultuurhistorische waarde en ensemblewaarde als goed bewaard gebleven stalgebouw, dat in materiaalgebruik en constructie typisch laat negentiende eeuws is, vanwege de historisch-functionele situering op het erf en de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige opstallen.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview