terug

Hoogvlietstraat 25-43

Hoogvlietstraat 25-43, Rotterdam

Inleiding

SCHOOLGEBOUW, naar zakelijk-expressionistisch ontwerp van J. Poot jr. en W. Dahlen, deel uitmakend van het scholencomplex "Zwartewaalstraat", in 1929-1930 gebouwd als dubbele bewaarschool en gesitueerd op het noord-westelijke deel van het terrein.

Omschrijving

Het schoolgebouw is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen onder een zadeldak met rode pannen. De school is opgetrokken in baksteen en bevat houten vensterkozijnen. De voorgevel aan de Zwartewaalstraat bevat drie terugliggende puntgeveltjes in de kap, met daarin smalle en hoge vensters. Beide bouwlagen bevatten in het midden twee maal zes vensters en drie vensters aan weerszijden. De vensters ter hoogte van de begane grond hebben een smaller ondervenster zonder roedenverdeling met een breder vierledig 'bovenlicht' met roedenverdeling. De vensters op de verdieping zijn zesledig en voorzien van roedenverdeling. Aan de noordwestelijke kant bevindt zich de toren met de lage uitbouw. De uitbouw bevat twee rondbogen en de toren bevat een hoog en smal venster. Aan de gevel in de Hoogvlietstraat bevindt zich aan de noordwestelijke kant de toren met ingangspartij. Verder is deze gevel symmetrisch opgebouwd met twee terugliggende puntgeveltjes. De begane grond bevat een rij van 29 rechthoekige vensters, die aan de onderzijde verbonden zijn door middel van een doorlopende onderdorpel en aan de bovenzijde door middel van een doorlopende waterlijst. De verdieping bevat vier maal afwisselend twee smalle en drie bredere vensters. Aan de rechterzijde van de gevel bevindt zich de toren met lage uitbouw. De toren bevat op de begane grond een enkele deur en op de verdieping een smal en hoog venster. De uitbouw bevat een enkele deur. De hoek van de Hoogvlietstraat en de Gaesbeekstraat wordt afgesloten door middel van een bakstenen muurtje met aan de Gaesbeekstraat een opslaggebouwtje van één bouwlaag hoog, opgetrokken op een rechthoekige plattegrond onder een zadeldak. De noordwestelijke gevel bevat een enkele deur; de rest van de gevels is blind. Het gebouw bevat op elke bouwlaag speelleerlokalen met grote vensters aan de (westelijke) voorgevelzijde. Aan de oostelijke zijde is de doorlopende gang met kleednissen gesitueerd, voorzien van kleinere vensters. In het interieur bevinden zich lambriseringen van gele tegels met een plint van zwarte tegels in de gangen en de trappenhuizen. Het trappenhuis bevat trapleuningen met geometrisch siertraliewerk en houten leuning.

Waard...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview