terug

Rotterdamse Citrusveiling

Marconistraat 25-27, Rotterdam

Inleiding


De Rotterdamse Citrusveiling betrok in 1955 een gebouw aan de Marconistraat in het westelijk havengebied van Rotterdam. Het VEILINGGEBOUW was een initiatief van drie fruitimporteurs: Jan van den Brink's Im- en Exporthandel, Velleman en Tas en Citronas. De eerste twee bedrijven vestigden zich ook in het complex. De opdracht voor een ontwerp ging in 1951 naar het architectenbureau Van Tijen een Maaskant. Het pand moest plaats bieden voor een veiling en daarnaast ruimte bieden voor kantoor- en opslagruimtes voor twee van de opdrachtgevers.

De Rotterdamse Citrusveiling ligt in gebied van de Merwehaven en is voornamelijk in gebruik voor de overslag van fruit. Het langwerpige bouwterrein was ingeklemd tussen de Marconistraat en de havenspoorlijn, die aan de noordwestzijde een aftakking had. De bocht van deze aftakking was bepalend voor de uiteindelijke vorm van het gebouw.

Het gebouw is een goed voorbeeld van de architectuur van beton en baksteen van het architectenbureau Van Tijen en Maaskant van rond de Tweede Wereldoorlog. Het veilinggebouw is verwant aan het Nationaal Luchtvaartlaboratorium in Amsterdam uit 1940 en aan de industriegebouwen aan de Oostzeedijk (1947) en Goudsesingel (1949) in Rotterdam. De oplevering in 1955 viel samen met de verbreking van de architectenassociatie van Van Tijen en Maaskant. Maaskant maakte het ontwerp in nauwe samenwerking met zijn medewerker Van Dommelen.

Het langwerpige bouwdeel, waar zich de kantoor- en opslagruimtes voor de handelsmaatschappijen Jan van de Brink's Im- en Exporthandel en Velleman en Tas bevonden, vallen buiten de rijksbescherming.



Omschrijving


Het VEILINGGEBOUW van de Rotterdamse Citrusveiling bestaat uit twee bouwlagen. De veilingzaal op de eerste verdieping steekt aan het exterieur naar voren. De begane grond met de entree onder de uitkragende zaal heeft een grotendeels glazen voorgevel. Boven de entree bevindt zich een insteekverdieping met de garderobe. De rest van de hal is open en dubbelhoog en was oorspronkelijk in gebruik als monsterzaal, waar handelaars het fruit konden keuren. In de jaren zestig werd ten westen van het gebouw een grotere monsterzaal gebouwd.

De twee trappenhuizen links en rechts van de hal, met naar de Marconistraat een glazen pui, leiden naar de veilingzaal op de eerste verdieping. Deze trapeziumvormige zaal heeft een oplopende vloer, deels met treden en voorzien van banken met klapstoelen, welke amfitheatersgewijs zijn opgesteld en plaats biedt aan ongevee...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview