terug

St. Lucia kweekschool

Hennekijnstraat 1-57, Rotterdam

Inleiding


Voormalige KWEEKSCHOOL voor onderwijzeressen met GARAGEBEDRIJF, gebouwd in 1955-1958 naar ontwerp in zakelijke trant van het architectenbureau Jos en Leo de Jonge voor het rooms-katholieke klooster 'Sint Lucia' en het garagebedrijf 'Ben Maltha'. M.L. Maas verzorgde in 1958 een beeldende kunsttoepassing in de aula van de school. Het gebouw is gelegen aan een expeditiehof tussen De Lijnbaan en de Coolsingel. Het ontwerp werd in het kader van de wederopbouw van het Rotterdamse stadscentrum gemaakt met -vanwege herbouwplicht- een garagebedrijf op de begane grond en aanvankelijk verhuurbare kantoorruimte op de verdiepingen. In 1953 werd het ontwerp aangepast ten behoeve van de uitbreiding van het naastgelegen katholieke onderwijsinstituut. Hierbij bleef het garagebedrijf onderdeel van het bouwprogramma. De niet gangbare opzet van het gebouw met een gymzaal op de bovenste verdiepingen en alternatieve oplossingen voor het voorzien in buitenruimte, zijn mede ingegeven door deze omstandigheden en de situering in de binnenstad.

Het pand heeft op onderdelen wijzigingen ondergaan, met name betreft het hier het vervangen van de invullingen van enkele gevelopeningen en het plaatsen van een lift in het westelijke trappenhuis.



Omschrijving


Rechthoekig, aan drie zijden vrij gelegen SCHOOLGEBOUW van voormalige kweekschool met inpandig GARAGEBEDRIJF met een brede, naar het noorden gerichte hoofdgevel. Het pand heeft een volledig in het werk gestort betonskelet en kent een U-vormige opzet waarbij de begane grond ter plaatse van de binnenhof van een betonnen dak met lichtstraat is voorzien en ingericht is als garage. Deze heeft toegangen in de omlopende plint van het gebouw, terwijl de hier boven gelegen school, die vier bouwlagen beslaat, wordt ontsloten via twee trappenhuizen in het verlengde van de zijvleugels. De strak vormgegeven bovenbouw van de school is optisch los gehouden van het straatniveau doordat de begane grond iets is teruggerooid en grotendeels transparant en in een donkere kleur is uitgevoerd. De trappenhuizen houden het gebouw visueel los van de belendende bebouwing en zorgen voor verticale accenten als beëindiging van het volume. Ze zijn contrasterend uitgevoerd met oorspronkelijk diep donkerblauw gekleurde, L-vormige betonbanden die diepliggende hoge raampartijen omkaderen. Interieur en exterieur gaan in elkaar over doordat de afwerking van de zijwanden van de trappenhuizen naar buiten is doorgezet en aansluit bij de gevelafwerking. ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview