terug

Bouwcentrum

Kruisplein 15, Rotterdam

Inleiding


Het voormalige BOUWCENTRUM, is het eerste kantoor- en tentoonstellingsgebouw van het Nederlandsch Bouwcentrum, het informatiecentrum voor leken en vakmensen over bouwproducten en rationele bouwmethoden. Intensief gedocumenteerde voorlichting over de ontwikkelingen in de bouwtechniek was voor de wederopbouw van Nederland van groot belang. De expositieruimten waren bedoeld voor allerhande bouwmaterialen zoals kunststeen, keramische producten, bindmiddelen, glas, hout, ijzer en staal, chemische producten, non-ferro metalen, vezelstoffen natuursteen en er was een ruimte voor buitenlandse deelname.

Uit expositie-technische en stedenbouwkundige overwegingen is gekozen voor een plattegrond bestaande uit een regelmatige zestienhoek en werden geen ramen in de buitenwanden aangebracht. In plaats van kunstlicht vond daglichttoetreding plaats van boven midden in het gebouw door de schotelvormige dakconstructie, gedragen door 8 kolommen, en een diameter van 32 meter. Gesloten door een omlopende lichtkrans. Dit zorgde voor direct en indirect licht door de gehele expositieruimte. Het licht weerkaatste tegen de holle onderzijde van de schotel en naarmate de vloeren hoger zijn, is deze minder breed waardoor het licht zelfs op de begane grond viel.

De plannen voor het Nederlandsch Bouwcentrum waren vrij snel na het verwoestende bombardement van 14 mei 1940 gemaakt. De architect J.W.C. Boks bouwde tussen 1946 en 1948 een inventief gebouw met gebruikmaking van eenvoudige materialen. Op 18 mei 1949, de Opbouwdag (de jaarlijkse viering van de wederopbouw in Rotterdam), werd het Bouwcentrum door koningin Juliana geopend.

Het Bouwcentrum is gelegen op een terrein, schuin tegenover het Centraal Station, tussen de Diergaardesingel, het Weena en het Kruisplein. Oorspronkelijk lag de hoofdingang van het Bouwcentrum aan de Vitruviusstraat. Nu is dit een klein omsloten plein. Het Bouwcentrum stond een tijdlang in het open veld naast de gespaarde oude bebouwing aan de brandgrens van de binnenstad en in het zicht van het Groothandelsgebouw. Tegenwoordig ligt het gebouw ingeklemd tussen een aantal hoge gebouwen aan het Kruisplein, de latere uitbreidingen van het Bouwcentrum in de jaren vijftig en zestig. Het plein en de entree van het Bouwcentrum is vanaf het Kruisplein te bereiken via een onderdoorgang.

Door de enorme nationale en internationale belangstelling voor het Bouwcentrum volgde in 1955-1956 een uitbreiding door J.W.C. Boks aan het Weena (met een metselwerkreliëf...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview